Najaar in Nederland

Ruim twee maanden ben ik voor mijn weblog van de radar geweest. Ik ben druk geweest met andere dingen, met name ook school. Intussen heb ik niet stilgezeten, maar het waren steeds zo weinig leuke foto’s of belevenissen per keer dat ik het niet de moeite vond om een blog te plaatsen. Nu heb ik echter een aantal plaatjes om in één bericht de plaatsen!

Op 30 september ben ik met Rob en Michael van het RAVON mee geweest om reptielen te tellen op de Veluwe. De droogte heeft zijn sporen nagelaten, en de wilde zwijnen ook. Zeker in het eerste gebied was het enorm kapotgewroet. Mede door deze natuurlijke vernieling en de droogte en warmte van deze zomer hebben we nauwelijks reptielen gezien. Pas na een uur zoeken vonden we de eerste, en dan wel gelijk een gladde slang die toch doorgaans al heel lastig te vinden zijn. Daarna kwamen we ook nog een paar hagedisjes tegen, maar het viel erg tegen.

Wild zwijn in het eerste gebied. Eén van de boosdoeners van onze lage score!

In het tweede gebied waren nóg minder hagedisjes, maar dat is altijd al een rustig gebied. Wel vonden we nog een hazelworm.

Hazelworm
Hazelworm

Op 9 oktober was er een heel mooie zonsopkomst. De trein naar school had wat vertraging, dus ik had tijd genoeg om een plaatje te maken!

Zonsopkomst boven station Ede-Wageningen

Op 16 oktober ben ik na school even naar Heidestein bij Zeist gegaan. Het was prachtig zonnig en warm weer, dus de libellen waren actief zat! Veel eiafzet van de bruinrode heidelibellen, een enkele zwarte heidelibel, nog verrassend veel kleine roodoogjuffers en de laatste tengere grasjuffer van het jaar!

Tengere grasjuffer, vrouw
Bruinrode heidelibel, vrouw

Op 3 november was de Nationale Natuurwerkdag. Ik ben met mijn ouders aan de slag gegaan bij een klein heitje bij Wageningen. We hebben flink staan plaggen om weer open zand te creëren voor de zandhagedissen en de zandbijen. Ik ben benieuwd of verrichte werk ook positief gaat werken op de insecten en reptielen daar!

Hard aan het werk voor de zandhagedis!
Het resultaat: Open zand en wat opgebouwde schuilplaatsen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: