Bijzondere waarneming Renkums Beekdal

Vanmiddag ben ik op mijn vrije middag naar het Renkums Beekdal geweest. Maar even via mijn oude school. Er was namelijk ’s ochtends een melding binnengekomen over een grote vos naast die school. Op een bloedende eik, en ook precieze informatie welke boom dat was. Op twee verschillende tijdstippen is hij daar gezien. Toen ik aan kwam fietsen was hij er niet, maar terwijl ik mijn fiets neerzette kwam hij precies aanvliegen! Zo zag ik de soort die we in Winterwijk misgelopen waren alsnog, maar dan in eigen woonplaats!

Grote vos

Na dit gave begin ging ik door naar het Renkums Beekdal. In het zuidelijk deel waren ontzettend veel vlinders, maar weinig libellen. Tussen de kleine en grote koolwitjes en klein geaderde witjes ontdekte ik één verdacht exemplaar. Ik vermoed dat het om een scheefbloemwitje ging, maar ik durf het nog niet helemaal zeker te zeggen. Die van de Meinweg klopte namelijk achteraf toch niet, en het blijven razend lastige beesten.

Scheefbloemwitje?

In het middelste deel ging ik even bij de beek ter hoogte van het vlonderpad kijken. In mijn achterhoofd had ik nog dat er vier losse waarnemingen van één zuidelijke oeverlibel waren van de afgelopen maand in het gebied, maar ik verwachtte er niet te veel van. Ondanks mijn lage verwachtingen had ik er binnen een mum van tijd eentje. Een mannetje zat pal naast het vlonderpad.

Zuidelijke oeverlibel, man

Even later kwam er een vrouwtje overheen vliegen. Die werd onmiddellijk gegrepen door het mannetje, waarna ze in paringswiel nog even een rondje vlogen. Tijdens dit rondje werd het vrouwtje ruw van het mannetje gerukt door een hongerige grote keizerlibel waarna het mannetje alleen weer op de grond ging zitten. De volgende twee vrouwtjes werden wel allebei met succes bevrucht door hetzelfde mannetje, en een ander mannetje had ook nog een vrouw te pakken.

Man en vrouw in paringswiel

Daarnaast vlogen er nog drie mannetjes rond, en twee vrouwtjes waren zelfs al aan eileggen toe! Met nog een los vrouwtje verderop op het vlonderpad erbij kwam ik tot maar liefst twaalf zuidelijke oeverlibellen, en dus ook met voortplantingsgedrag! Dit was toch wel iets meer dan ik verwacht had na die paar losse waarnemingen van één exemplaar!

Het mannetje blijft boven het eiafzettende vrouwtje hangen

Zuidelijke oeverlibel, man
Ik had verwacht dat het mannetje haar gelijk weer opnieuw zou pakken als ze klaar was met eitjes leggen, maar dat gebeurde gelukkig voor mevrouw niet

Vrouw zuidelijke oeverlibel op het vlonderpad

Eén reactie op “Bijzondere waarneming Renkums Beekdal”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: