Spannende waarneming bij Bemmel

Laatste update: meerdere mensen hebben mij erop gewezen dat het ondanks alles toch om een hond moet zijn gegaan, wat natuurlijk wel aannemelijker is. Dank voor het meedenken allemaal, leuk om te zien dat het ook op Facebook door meerdere personen en/of pagina’s is opgepakt! Mooi ook dat wel bijna iedereen mijn verwarring snapt en ik mij dus niet dom hoef te voelen. Sporen blijven razend lastig!

Vandaag ben ik met mijn vader bij Bemmel geweest voor het hoge water langs de Waal. De uiterwaarden waren totaal ondergelopen buitendijks. Er waren niet erg veel watervogels te zien, waarschijnlijk omdat ze genoeg water hadden om zich over te verspreiden. Binnendijks waren veel kol- en brandganzen in de polder. Langs een smal, modderig paadje tussen twee plassen in waren veel beversporen te zien.

Ondergelopen uiterwaarden

Er zaten ook heel veel kleine spinnetjes op de stengels. Ook leuk voor wat foto’s!

Aan het eind van het modderpaadje (eigenlijk het begin, maar op de heenweg hadden we het niet gezien) ontdekte ik een paar opvallende sporen in de modder. Het eerste wat ik dacht was: yes, we hebben een katachtige! Ik zat echter met mijn hoofd nog in Canada waar het vrij realistisch is om sporen van een lynx of een poema te vinden. In Nederland kan dat toch niet? Maar het zijn absoluut poten van een katachtige. Dikke, bijna ronde tenen en op de meeste afdrukken geen nagels. Op sommige afdrukken waren wel nagels te zien, maar dit was alleen op een glibberig, schuinlopend stuk van het pad. Waarschijnlijk heeft het dier zijn nagels uitgeslagen voor meer grip. Op het vlakke stuk waren geen nagels meer te zien. En dan de grootte! Zeker 2,5x de grootte van een 1-muntje, dus ongeveer 6 cm in diameter. Na het te hebben opgezocht kwam ik erachter dat een huiskat eigenlijk niet groter dan 3,5-4 cm in diameter mag zijn. Deze pootafdruk was dus bijna 2x zo groot! In een diersporengids staat een plaatje van een pootafdruk van een lynx. Het klopt heel aardig, en aangezien hij op ware grootte stond afgedrukt konden we dat weer eenvoudig vergelijken met het €1-muntje, en die grootte die klopte heel aardig! Een lynx bij Nijmegen aan de noordkant van de Waal klinkt niet erg realistisch, maar een huiskat kan het absoluut niet zijn en volgens mij is het echt een katachtige! Om nu heel hard te gaan roepen dat ik sporen van een lynx heb gevonden is misschien iets te enthousiast, maar ik kan ook echt niet verzinnen wat het anders geweest kan zijn. Als iemand er iets over kan zeggen hoor ik dat heel graag!

Mijn toelichting bij mijn waarneming op waarneming.nl:
Ik weet dat het klinkt als een zeer onrealistische waarneming. Op een zeer modderig pad waar regelmatig honden, reeën en bevers lopen (te zien aan overige sporen) vonden we een aantal opvallende sporen van een katachtige. Wat opviel was vooral de grootte. In eerste instantie dachten we vooral aan een veel te grote huiskat, maar na wat onderzoek op internet en een sporenboek van Natuurmonumenten leek dat toch haast niet te kunnen. De sporen waren zo’n 6 cm diameter (+/- 2,5x €1-muntje). Nadat we hetzelfde muntje weer op het boek hadden gelegd (plaatje op ware grootte) leek lynx eigenlijk de enige optie. De zichtbare nagels bij sommige afdrukken (niet allemaal!) kunnen verklaard worden doordat het een glad, zeer modderig paadje was dat een beetje schuin liep. Waarschijnlijk heeft de katachtige op die specifieke plek zijn nagels uitgeslagen voor meer grip. Op een vlak stukje waren er geen nagels meer te zien. Ik ben erg benieuwd naar commentaar, aangezien het wel erg onrealistisch lijkt. Lynx in de Bemmelse Polder?? NB: Een €1-muntje is 23 mm in diameter.
Met muntje
Op deze foto zijn nagels te zien
Met muntje
Het voorbeeld op ware grootte in het boek, met €1-muntje

Na deze spannende waarneming hebben we nog even bij de jachthaven aan de kade in Nijmegen gekeken. De zwartbuikwaterspreeuw die daar al een aantal weken zat liet zich vandaag niet zien, maar het hoge water leverde wel wat leuke plaatjes op!

Tja, dat was je fiets waar je nu niet meer bij kunt….
Het is toch wel aardig ondergelopen hier!
Leuk hoor, zo’n brug over een kanaaltje, maar dan moet je wel met een bootje naar de brug!

20 Reacties op “Spannende waarneming bij Bemmel”

  1. Altijd leuk om dergelijke sporen te vinden maar ik denk niet dat het een heel spannende waarneming is. Ik denk namelijk dat hier gewoon een hond is langs geweest. Dus geen lynx of iets dergelijks.
   Sorry voor the spoiler alert

   Geliked door 1 persoon

   1. Nou ja alles wat ik niet goed weet en bijzonder zou kunnen zijn is al spannend toch? Dat het dan helaas een hond blijkt te zijn vind ik dan niet eens heel interessant. Sowieso leuk om discussie los te krijgen en ervan te leren!

    Like

 1. De prent is uitgebreid besproken op de Diersporen groep of Facebook!
  Ik vind het toch echt ene hond (sorry!). Vorm van middenvoetskussen, de twee vooruit staande tenen 3 & 4 , de stompe nagels, alles spreekt voor een hond. Er zitten geen katachtige kenmerken aan…

  Geliked door 1 persoon

 2. Het was goed geweest om een lineaaltje of een schuifmaat naast de afdruk te leggen. Ik gebruik daarvoor tegenwoordig een electronische schuifmaat, zodat je meteen de maten af kunt lezen. Bij een spoor (dus een serie opvolgende afdrukken) leg ik m’n breilint zodat op de foto ook de afstand tussen de afdrukken te zien is. Dat ding zit nu al 38 jaar in m’n veldspullen, reuze practisch met om de 10 cm een andere kleur. Nagels van honden drukken niet altijd af, zeker niet als ze net geknipt zijn. Wel valt op dat als je een lijn zou trekken door de achterkanten van de buitenste voetkussentjes, die dwars door de middelste zou lopen. Dat zou op een katachtige kunnen duiden, want bij hondachtigen behalve de vos loopt zo’n lijn er achterlangs. En toch : in 1986 maakte de berenspecialist in de Pyreneeën met onze collega die naar lynxen speurde (niet gevonden) een gips-afgietsel van een hondenspoor. Ze legden dat naast eenr eferentie-afgietsel van een lynx en konden die beide nauwelijks of niet onderscheiden.
  Bij zulke sporen altijd de omgeving afzoeken. Waar lopen ze van het pad af? Daar naar haren zoeken, zeker als er bramen zijn. Prikkeldraad in de buurt? Ook de moeite waard.
  Als de sporen van een hond zijn is er volvette kans dat er even oude mensen-sporen naast of anderzins in de buurt zijn.
  Altijd een boel dingen tegelijk te bekijken…

  Geliked door 1 persoon

 3. Ook ik denk dat het een hond is, mede wegens de oriëntatie van de voetkussentjes. De breedte zegt ook niet altijd alles. Voor de beer in de Pyreneeën maten we de breedte van een afdruk en de hoek tussen de assen van de buitenste kussentjes om die door de ondergrond variërende breedte te corrigeren. Zo kon de specialist dat halve dozijntje beren individueel herkennen. Nu is er van de “originele” pyreneese beer nog maar 1 over, dus is het helemaal gemakkelijk.
  Spannend is sporen lezen altijd, juist omdat je met van alles tegelijk rekening moet houden.
  In elk geval beveel ik iedereen een breilint en een electronische schuifmaat aan, die bewijzen prima diensten. Als ik hier voor het volgen van het herkoloniseren van Bourgogne door de otter op stap ga heb ik behalve dat spul ook altijd potjes bij me voor eventuele keutels (otter-keutels zijn zelden stevig), plus een LED-lampje met “zwanehals” en een draaibaar spiegeltje, beide op telescoop-steeltjes, om ook in spleten in bomen en zo te kunnen loeren naar vleermuizen. Ook een notitieblokje van watervast papier met 5 mm ruiten bewijst prima diensten : een (bijvoorbeeld) steenmarter-keutel daarop en je hebt de maten en je kunt dat papier zo weer afvegen. Al die zooi en nog meer (wissel-lens voor de reflex, batterijtjes voor die en ze compact, …) zit in een reporter-vest, dat ik zo van de haak kan pakken in de weet dat ik dan alles bij me heb.
  Nog iets dat ik aanbeveel : een snoeischaar. Als je net een paar takjes weg moet hebben om goed zicht op een beest te krijgen is dat de stilste manier die ik heb gevonden om het te doen.
  O ja, een leuk voorval van vorig jaar :

  Er zit hier duidelijk een familie eikelmuizen in en rond het huis en kennelijk zijn de huis- en veldmuisjes er bang voor, want die zie ik haast niet meer op de wildcamera.

  Geliked door 1 persoon

  1. Een paar buisjes heb ik ook altijd in mijn zak zitten, maar meestal gebruik ik die voor insecten (waar ik meer in thuis ben). Een breilint had ik tot voor kort ook maar die is helaas kapot gegaan, net een week voor deze vondst. Dan maar met een muntje! 😉 Maar bedankt voor de tips in elk geval!

   Like

   1. Wat wij hier voor de otter-keutels gebruiken zijn doorzichtige plastic potjes van 3.5 cm buiten-doorsnede en 7 cm hoog met een goed schroefdeksel erop. Daar kun je die brei met een stokje goed in “scheppen” en het kan aardig stinken… Voor “vaste” keutels zoals van vos en steenmarter gebruik ik het meest gewoon kleine diepvries-zakjes. Toen ik nog in de Pyreneeën woonde had ik grotere bij me, want berenkeutels kunnen knap omvangrijk zijn.
    Zo’n breilint kost weinig en neemt opgerold weinig plaats in. Het mijne zit in een stukje van een plastic medicijnen-buis. In elk van de ijzeren stukje aan de einden zit een gaatje om het met een paar veiligheidsspelden aan een boom te kunnen prikken een voor een bodemprofiel of een steilwandje met een ijsvogel-nest erin een korter gemaakt aluminium tentpennetje met een paperclip om het op te hangen, plus een vislood met clip voor onderaan.
    Wat de schuifmaat betreft : ik vond er laatst één voor nog geen 5€ bij Action, van koolstof-vezel dus veel lichter dan de geheel stalen die ik al had. Hij “onderschat” weliswaar 1 mm, maar dat maakt voor een spoor of keutel niet uit en de cijfertjes zijn mooi groot voor de foto.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: