Baardmannetjes en -vrouwtjes

Na meldingen van eerdere dagen heb ik vandaag, ondanks mijn opgelopen enkelblessure van woensdag, een poging gewaagd om de baardmannetjes in de Wageningse Uiterwaarden te vinden. Er zou een groep van 14 exemplaren moeten zitten, en ik had nog geen goede foto’s. Eén keer eerder had ik een mooie ontmoeting met twee baardmannetjes, in december 2013 in de Lauwersmeer. Helaas had ik toen nog geen goede camera.

Nu wel, dus ging ik op pad. Het vinden kostte geen moeite. Hun onmiskenbare metallic “ping-ping” verraade ze meteen. Nu nog zien. Dat was een moeilijkere klus. Door de enorme dichtheid aan riet en kleine wilgen was het onmogelijk om vrij zicht op de baardmannetjes te krijgen. Ik was wel alleen, en in het gebied is struinen toegestaan, dus kon ik wel ongestoord mijn gang gaan. Uiteraard zo rustig mogelijk, om ze niet te laten schrikken. De baardmannetjes waren echter totaal niet schuw. Nog voor ik er eentje gevonden had hoorde ik al een zacht tikje waarna ik me omdraaide en op minder dan een meter een mannetje zag zitten. Die kwam gewoon even kijken. Toen hij verdwenen was ging ik een stukje verder, waarna ik de rest van de groep vond. Het waren er zeker meer dan 10, ergens tussen de 12 en de 15. Ik ging op een stukje riet staan waar ik mooi vrij zicht had op vrij lage rietstengels. Uiteraard kwamen ze daar niet. Waarom in het zicht eten als het ook uit het zicht kan? Tussendoor hipte er een Cetti’s zanger voorbij. De eerste keer dat ik hem zag zónder dat hij zich met zijn keiharde roep verraden had. Ik heb hem dit keer alleen gezien. Helaas was het hierbij weer hetzelfde verhaal, te veel takken en sprieten voor een foto. Ook kwam er een groepje staartmezen voorbij, en liet een waterral zich horen.

Letterlijk dwars door de takken en sprieten heen heb ik een baardmannetje kunnen fotograferen. De foto is een beetje vaag, maar wel sfeervol doordat er dus allerlei sprieten voor mijn lens zaten. In totaal heb ik meer dan een uur op diezelfde plek gestaan, maar een betere foto wilde niet. Ik hoop dat dat een dezer dagen lukt.

Baardmannetje
Baardmannetje
Baardmannetje

2 Reacties op “Baardmannetjes en -vrouwtjes”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: