Koning tussen de bladeren

Vanochtend tijdens het ontbijt werd ik plotseling opgeschrikt door een heel klein vogeltje in de tuin. Formaatje tjiftjaf, maar het klopte niet. Hij viel me onmiddellijk op door het zeer duidelijke oogstreepje, en het iets te forse formaat. Al heel snel zag ik de dwarsstreepjes op de vleugels en wist ik dat het raak was. Ik had mijn eerste bladkoning te pakken!

De bladkoning, in de achtertuin! (Foto 1)
Foto 2
Foto 3
Foto 4

De bladkoning is een zeldzame doortrekker in Nederland. In de voorjaars- en najaarstrek duikt hij op allerlei plekken op, waar hij ook snel weer weg is. Dat maakt het ook moeilijk om op meldingen af te gaan, waardoor je zo’n vogeltje eigenlijk gewoon zelf moet ontdekken. Dat bleek ook nu weer.

Foto 5
Foto 6

De bladkoning zat hoog in de lijsterbes. Ik haalde snel mijn camera, maakte wat foto’s en rende daarna naar boven, om op gelijke hoogte met het vogeltje te komen. Doordat de boom vlakbij huis stond was dat prima te doen met mijn macrolens. Hij liet zich prachtig zien! Na zo’n twee minuten was hij weg, maar ik had hem al gemeld in de appgroep voor zeldzaamheden in Wageningen en omgeving. Vijf minuten later zat de bladkoning opeens wéér in de lijsterbes. Ik rende weer naar boven, en had nu nog veel mooiere foto’s! Wat een prachtig showbeest! Nadat hij ook nu weer wegvloog naar de buren, dacht ik dat hij nu écht weg zou zijn. Maar nee, drie minuten later zat hij weer vóór het huis. Daar bleef hij ook wel vrij lang hangen, maar helaas zaten er veel bladeren, waardoor hij moeilijk te zien en te fotograferen was. Na een tijdje ging hij er weer vandoor, en ging nu ook écht vrij ver weg. Iemand die op de melding van mij was afgekomen keek net twee minuten te laat in het struikje voor ons huis. De vogel was gevlogen.

Foto 7
Foto 8
Foto 9
Foto 10
Foto 11
Foto 12
Foto 13

Eén reactie op “Koning tussen de bladeren”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: