Canada deel 1: Vancouver en Vancouver Island

Op 13 juli zijn we vertrokken voor een reis van bijna een maand door Canada! Een geweldige reis door Vancouver Island, de Coastal Mountains, de Rocky Mountains en over de prairie van Alberta. Ik ben vier dagen bezig geweest met het uitzoeken van al mijn 4785 foto’s, en nu is het dan zover. In deze vijf dagen neem ik jullie mee op onze reis door Zuidwest-Canada, elke dag een deel: Vancouver en Vancouver Island, de Coastal Mountains, de Rocky Mountains (1), de Rocky Mountains (2) en als laatste de prairie van Alberta. Veel plezier!

13 juli

Op 13 juli zijn we vanaf Schiphol Airport vertrokken met het vliegtuig naar Vancouver, de stad van de Olympische Winterspelen 2010. We vertrokken om 14:00 uur vanaf Gate E2, waarna we 50 minuten later (en natuurlijk 9 uur extra) in Vancouver aankwamen. Zo waren we qua tijd dus niks opgeschoten, ondanks dat er voor ons lichaam wel al 10 uur voorbij was. Dat noemt men nou een jetlag….

Vanuit het vliegtuig zagen we het bewijs: weliswaar geen zeeijs, maar op Groenland hebben ze nog sneeuw en ijs!
De eindeloze ijsvlaktes van Groenland….
Prachtig zo, Groenland van boven!

Na aankomst bleek dat de tas van mijn moeder op Schiphol was blijven staan, dus moesten we even bij KLM regelen dat die bezorgd zou worden bij ons hotel in Downtown Vancouver, waar we daarna heen gingen. De middag en avond vulden we op door een rondje te lopen en te eten, waarbij ik mijn eerste vogelsoorten en een gestreept stinkdier zag.

Beringmeeuw met jongen (Glacous-winged Gull)
Gestreept stinkdier (Skunk)

14 juli

Op 14 juli gingen we naar het Museum of Anthropology. Een gebouw, helemaal vol gestapeld met totempalen en boomstammen. Na 5 minuten wist ik wel hoe een totempaal eruit zag, en gelukkig mocht ik al snel weer naar buiten. Achter het museum was een vijver aangelegd, waar ontzettend veel libellen omheen vlogen. De libellen daar hebben geen Nederlandse namen, dus moeten jullie het met Engelse namen doen. Ook zagen we heel veel jonge kikkertjes, de Pacific Tree Frog (de reptielen en amfibieën hebben ook geen Nederlandse namen). Daar heb ik me de hele middag heel aardig kunnen vermaken.

Eight-spotted Skimmer
Cardinal Meadowhawk
Lorquin’s Admiral
Common Whitetail
Pacific Forktail
Tule Bluet
Western Tiger Swallowtail

15 juli

Op 15 juli gingen we naar Vancouver Island. Qua oppervlak is dat ongeveer net zo groot al Nederland. De eerste dag daarvan was vooral rijden, maar wel langs mooie plekken. Eerst naar de boot bij de Horseshoe Bay, en daarna dwars over het eiland. Onderweg kwamen we langs plekken zoals Cathedral Grove, een wild stukje oerwoud met enorme bomen en heeeeeeeel veel korstmossen die aan elke tak hingen. Daar kan Nederland nog een voorbeeld aan nemen, zo’n mooi bos! Aan het eind van de dag kwamen we in Tofino aan, helemaal aan de westkust van het eiland. We zaten in een appartement, met uitzicht op de rotskusten en op zee. Gelijk bij de voordeur ontdekte ik twee roodkeelduikers, pal voor de deur in het water!

Pelagische aalscholver (Pelagic Cormorant)
Roodkeelduiker (Red-throated Loon)

16 juli

Op 16 juli werden we wakker in een soort paradijs ofzo. Gelijk toen mijn vader naar buiten stapte zag hij een zeehond zwemmen, pal onder ons huis. Althans, dat dacht hij. Later bleek dat het een otter was, die langs de rotsen omhoog klom richting ons huis. Halverwege verdween hij uit beeld. Tijdens het ontbijt zagen we vanuit de ontbijtzaal al duifzeekoeten vliegen, een een grote groep meeuwen opgejaagd door de Amerikaanse zeearend. Alsof dat nog niet genoeg was, landde er vlak boven de ontbijtzaal in een boom een tweede Amerikaanse zeearend, die daar vervolgens bijna de hele dag gezeten heeft!

Canadese otter (River Otter)
De Amerikaanse zeearend (Bald Eagle)

Na het ontbijt gingen we naar Schooner Cove, een nevelwoud in de buurt van Tofino. Overigens was het niet mistig of regenachtig, we hadden heel veel geluk met ons zonnetje! Elske vond de plantjes helemaal geweldig, en ik ontdekte een rosse kolibrie en een Stellers gaai. Ook vlogen er overal veel roodborstlijsters rond, dat was zo’n beetje de Canadese merel. Aan het strand waren veel getijdenpoelen tussen de rotsen, met visjes en zeesterren. Af en toe vloog er een Amerikaanse zeearend langs, en op het water zaten drie ijsduikers.

Stellers gaai (Steller’s Jay)
Roodborstlijster (American Robin)
Visjes…
Zeesterren…

Terug bij de lodge vlogen er een visarend en een Amerikaanse zeearend boven het strand. De zeearend van vanochtend zat er nog.

Cederpestvogel (Cedar Waxwing)
Amerikaanse zeearend (Bald Eagle)
Zonsondergang…

17 juli

s Ochtends bij het ontbijt vloog er af en toe een kolibrie langs. Ik riep: “kolibrie!” een halve seconde later hoorde we een zachte bons en toen was het een dode kolibrie. Het raam was de dader…

Die ochtend gingen we mee met een walvisexcursie. Met een klein, maar overdekt bootje gingen we de Grote Oceaan op, op zoek naar walvissen. Met zo’n 60 km/u stuiterden we over de anderhalve meter hoge golven. Na zo’n uur varen zagen we twee grijze walvissen. Echter voer de stuurman er hard voorbij, want hij had een melding gekregen over orka’s verderop. Orka’s worden er niet vaak gezien, omdat ze nooit lang op dezelfde plek blijven. Echter, bij de tweede groep grijze walvissen bleef hij toch maar even wachten, zodat we die in elk geval mooi gezien hadden. En zo was het! Met een grote plens water die recht omhoog spoot verraadden ze zich, waarna je mooi de staart kon fotograferen. Het waren er een stuk of 4, en ze kwamen dichtbij de boot.

Grijze walvis (Gray Whale)
Grijze walvis (Gray Whale)
Mooie spuit
En de staart…
Zeekoet (Common Murre)

Daarna gingen we door naar de orka’s, en ze waren er nog! Deze kwamen echter veel minder vaak boven dan de walvissen, dus dan lieten ze zich even zien, en dan waren ze weer helemaal kwijt. Uiteindelijk hebben we ze toch nog een paar keer mooi gezien, en ook vrij dichtbij!

Orka’s (Killer Whale)
Orka’s (Killer Whale)
Orka (Killer Whale)

Op de terugweg stopten we nog voor een rots vol met Stellerzeeleeuwen. Even verderop lagen ook nog gewone zeehonden, precies dezelfde soort als wij in Nederland ook hebben. Aan de andere kant van het zeehondeneiland dobberde een Alaskazeeotter, lekker op z’n rug in de branding. Even later kwamen we nog een paar van deze zeeotters tegen. Een zeer geslaagde tocht, met heel veel leuke dieren!

Stellerzeeleeuwen (Steller Sea Lion)
Gewone zeehonden (Harbour Seal)
Alaskazeeotter (Northern Sea Otter)

Morgen…

Morgen komt deel 2 van de reis online: de Coastal Mountains!

6 Reacties op “Canada deel 1: Vancouver en Vancouver Island”

 1. Hee Jan- Freerk…wat een gave foto’s en wat een prachtige reis maken jullie ! Sommige dingen komen mij bekend voor, want ik ben daar ook drie keer geweest. Tofino, Vancouver Island, de orka’s…Mijn broer woont op het eiland Hornby, waar je via Vancouver Island heen reist, een van de Gulf Islands. Super ! Ik wens je nog een hele mooie reis toe, en ook voor je ouders ! Hartelijke groet ! Hanneke

  Like

 2. Voor wie een bredere belangstelling heeft: het Museum of Antropology is een prachtig museum met onder andere een uitgebreide tentoonstelling over de First native people, die meer omvat dan alleen een paar totempalen. Ik ben het wel met je eens dat we daar de mooiste libellen hebben gezien.

  Like

 3. Hey Jan Freerk en familie.
  Wat een prachtige reis hebben jullie gemaakt, ik geef je blog door aan vrienden die in september naar Canada gaan, delen van jullie route gaan zij ook doen. ( en heb ik ook gedaan, ruim 30 jaar geleden ;), helaas toen geen walvissen en orka’s gezien. En net als je zus, was ik ook blij dat we geen beren tegenkwamen…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: