NJN Hemka Kampina

In het hemelvaartweekend ben ik met de NJN op kamp geweest in Kampina en de Oisterwijkse Bossen en Vennen in Noord-Brabant.

Op donderdag ben ik eerst met een groepje naar het ven van de speerwaterjuffer geweest. Het was matig weer, zelfs een beetje miezer. Ondanks dat ze ook dan vaak nog wel te vinden zijn was er niks te zien, ook zo goed als geen andere libellen.

Het kamp begon pas echt goed toen even later bij de Beerze (een beek) de zon doorbrak en het libellenleven losbarstte. Veel weidebeekjuffers, bosbeekjuffers, blauwe breedscheenjuffers en enkele metaalglanslibellen lieten zich zien. Ook vonden we maar liefst vijf beekrombouten.

Blauwe breedscheenjuffer
Metaalglanslibel, man
Beekrombout, vrouw
Beekrombout, man met vrouw azuurjuffer

Detail van het achterlijf

Toen we later op de middag met zonnig weer teruggingen naar het ven van vanochtend vloog er nog steeds bar weinig. Tot onze grootste verbazing was er niet één speerwaterjuffer te vinden, ook niet met dit lekkere weer.

Op vrijdag ben ik met een excursie de Oisterwijkse Bossen en Vennen in gegaan. Bij het staalbergven begonnen we met libellen vangen om te kijken of er mijten op zaten. We vingen vooral veel watersnuffels met mijten. Ook heb ik een aantal loopkevers gevonden. Eén van de exemplaren bleek een veenzwartschild te zijn, een zeldzame soort.

Larve van een mierenleeuw

Onze volgende bestemming lag in de westpunt van het gebied. In dat ven waren vorig jaar sierlijke witsnuitlibellen gevonden tijdens de grote invasie en het leek me leuk om te kijken of het tot succesvolle voortplanting geleid had. Ze waren nog niet gemeld dit jaar, maar het is dan ook een uithoek.

Kleine wespenboktor

Al heel snel hadden we succes: ver weg op een lelieblad zat een sierlijke witsnuitlibel! Na langer zoeken kwamen we tot negen mannetjes, een erg leuk resultaat. In de dagen erna zijn er door anderen ook nog vrouwtjes en paringswielen waargenomen op deze plek.

Sierlijke witsnuitlibel, man
Jonge grote bonte specht

Een strontvlieg aangetast door de schimmel Entomophthora cf. muscae

Op zaterdag heb ik met een klein groepje een soortentikdag gedaan. Zoveel mogelijk libellensoorten op één dag. We begonnen bij de sierlijke witsnuitlibellen. Behalve deze soort vonden we ook opvallend veel plasrombouten (vier op deze plek, op een andere plek in de buurt minimaal zes). De grootste scoor was misschien nog wel de eikenwespvlinder die ik vond. Juist: ze houdt van eik, lijkt op een wesp maar is een (nacht)vlinder.

Eikenwespvlinder, vrouw
Eikenwespvlinder
Plasrombouten in paringswiel
Plasrombout, vrouw
Plasrombout, man

Het volgende doel was het ven van de speerwaterjuffers. Het was behoorlijk warm, dus als we ze nu niet zouden vinden… Ze waren er! En niet te zuinig ook, enkele tientallen exemplaren zagen we zo vliegen, zonder te hoeven zoeken. Ook azuurwaterjuffers en grote roodoogjuffers waren talrijk.

Speerwaterjuffer, man
Azuurwaterjuffer met mijt

De dag werd afgesloten bij het winkelsven en langs de Beerze. Hier vonden we nog een bruine winterjuffer en de benodigde beeksoorten, inclusief een bruine korenbout. Een succesvolle dag waarin ons zeer hoog ingestelde doel van 30 helaas niet gehaald werd, maar wel een prachtige score van 25 libellensoorten op één dag in twee gebieden opleverde.

Een natuurlijk drama: een groentje zit muurvast in de kleine zonnedauw

Bruine korenbout
Beekrombout met bosbeekjuffer
Beekrombout
Beekrombout met weidebeekjuffer op de achtergrond

Op zondag brandden we tijdens het opruimen van het kampterrein al weg waardoor niemand nog zin in een excursie had. Tevreden gingen we naar huis.

2 Reacties op “NJN Hemka Kampina”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: