Arkemheen en Elspeet

Gisteren ben ik met mijn ouders in Arkemheen gaan kijken. Er was veel van het normale spul, maar alles erg ver weg. Veel brandganzen, kieviten, grauwe ganzen en kolganzen. Daarnaast vielen de grote zilverreigers erg op, waarvan eentje zelfs in prachtkleed! Een mooi moment was toen er twee juveniele zeearenden overvlogen.

Juveniele zeearend
De andere juveniele zeearend
Grote zilverreiger in prachtkleed

Na Arkemheen zijn we nog even mossen en korstmossen gaan kijken op het oude deel van de begraafplaats van Elspeet. Hier is het zeer zeldzame en super mooie kaboutermos bekend, die we ondanks dat we hem vier jaar terug hebben gezien en de exacte locatie wisten, niet hebben kunnen vinden. Wel waren er veel andere leuke mossen en korstmossen. Van veel weten we de determinatie nog niet (zeker), dus als je het weet mag je helpen!

Zeer zeldzaam doornig heidestaartje (onzeker)
Zeldzaam zwart leermos (onzeker)
Ruig haarmos
Mos onbekend
Mos onbekend
Dezelfde als hierboven, met een heel mooi druppeltje
Gewoon stapelbekertje onzeker
Paddenstoeltje met springstaart
Onzeker wrattig bekermos onzeker
Heeeeeele oude zwarte kluifzwam

Een leuk toetje was toen ik een vreemd klein insect vond van zo’n 4 mm groot. Het leek op een kruising tussen een schorpioenvlieg, een springstaart en een krekel. Achteraf bleek het een sneeuwspringer (of sneeuwvlo) te zijn. Volgens waarneming.nl een zeldzame soort. Of dat echt zo is is maar de vraag, want ze vallen ook niet erg op natuurlijk! Als ik niet op mijn knieën met mijn neus op 30 cm van de grond had gezeten had ik hem ook niet gevonden.

Sneeuwspringer
Sneeuwspringer
Sneeuwspringer
Sneeuwspringer
Sneeuwspringer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: