Muizenkamp Stellendam met de NJN

Dit weekend ben ik met de NJN naar een muizenkamp gegaan in Stellendam. Een flink eind reizen dus, want als je eenmaal in Rotterdam aankomt, ben je nog twee uur kwijt aan metro en bussen!

Een week eerder zijn er zo’n 120 lifetraps uitgezet, in 6 verschillende rijen op verschillende plaatsen. Elke 8 uur moet er een ronde langs alle rijen gemaakt worden, want na 8 uur in zo’n val gaat de muis dood. De eerste avond gingen we met zijn allen. Ook omdat er meerdere mensen waren die nog nooit muizen gehanteerd hadden, dat die goed veel te zien kregen.

Het was prima weer, gewoon droog en niet eens heel koud. We hadden veel gevangen, maar helaas slechts drie soorten. De aantallen waren dus wel hoog. Dit gold eigenlijk voor het hele kamp wel, relatief hoge aantallen en maar drie soorten. We vingen vooral heel veel bosmuizen.

Bosmuis

Die beesten zaten echt overal! In iets lagere aantallen vingen we ook rosse woelmuizen, en bij één rij ook elke ronde een stuk of twee à drie dwergmuizen. De dwergmuizen waren ronduit geweldig. Onzettend schattig, een heel mooie vacht, en makkelijk te fotograferen. In de hand zijn ze heel rustig. Van de rosse woelies winnen ze het niet, maar zo wild als bosmuizen zijn ze lang niet. Daarnaast gaan ze vaak gewoon lekker hun gangetje als je ze vrijlaat. Ze kunnen onwijs goed klimmen, en dit doen ze ook om voedsel te zoeken; zaden van bijvoorbeeld riet. Als je ze bovenin een stengel zet blijven ze daar vaak lekker zitten, en soms slaan ze gelijk aan het vreten.

Dwergmuis bij de eerste ronde, ’s nachts

Als je dat geluk hebt heb je echt alle tijd om je plaatje te maken. Twee keer heb ik ze bovenin de sprieten gefotografeerd, maar de tweede keer was wel veel beter. Hij begon gelijk te vreten en zo kon ik lekker door klikken!

De tweede dwergmuis, de ochtend er na
De laatste dwergmuis, van vanochtend ging gelijk vreten!
Wat een schatje!

Geen heel soortenrijk kamp dus, maar de hoeveelheid en de dwergmuisjes maakten echt alles goed! Inmiddels wel aardig kapot, want als je om twaalf uur ’s nachts begint met je ronde, om half drie terug komt en vervolgens om acht uur ’s ochtends weer bij de vallen moet staan heb je niet veel slaap….

2 Reacties op “Muizenkamp Stellendam met de NJN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: