Spectaculaire vogel- en paddenstoelendag

Vandaag ben ik met mijn ouders vanuit ons vakantiehuisje in Holten een dagje naar de Sallandse Heuvelrug geweest. Al dagenlang houden zich ontzettend veel grote kruisbekken op in ons land, alleen werden ze nog nog niet in dat gebied gezien. Aangezien het een zeer zeldzame soort is, maar de kans reëel was dat hij in het gebied zou zitten, was dat het hoofddoel om naar te zoeken. Daarnaast zouden we lekker paddenstoelen gaan kijken.

Bij een leuk stukje naaldbos stopten we om paddenstoelen te kijken. We zagen een aantal narcisamanieten en een mogelijke zeldzame inktzwam, het stromesthazenpootje.

Narcisamanieten
Narcisamanieten
Mogelijke stromestinktzwam
Mogelijke stromestinktzwam
Mogelijke stromestinktzwam
Mogelijke stromestinktzwam
Mogelijke stromestinktzwam
Duivelsbroodrussula

Daarna liepen we verder het bos in. Na een tijdje werd ik door Corné geappt dat er aan de andere kant van het gebied grote kruisbekken gezien waren, dus wilde ik daarheen fietsen. We treuzelden echter een beetje, waardoor we nét genoeg tijd rekten om een groepje kruisbekken over te horen komen. Eerder hoorden we al gewone kruisbekken, maar dit geluid was harder, íets hoger en scheller, en net wat meer tju-uup in plaats van tju-duup. Zo konden we ons die fietstocht van 10 kilometer wel besparen, want hier zat ook een groepje!! En nog leuker, nu hadden we hem niet getwitcht maar zelf ontdekt! Het zien was echter nog een stuk lastiger. Af en toe zag je een vogel overvliegen, ter grote van een appelvink die het geluid van een grote kruisbek maakte. In totaal zag ik er zeker 5 tegelijk overvliegen, maar door de bomen heen waardoor ik er makkelijk eentje gemist kon hebben. Luister hier het geluid, en zet je geluid hard, want het is een duidelijke opname, maar gemaakt met mijn telefoon waardoor het niet heel hard is.

Het lukte helaas niet om ze zittend te betrappen, waardoor het bleef bij het tju-uup tju-uup van de heen en weer vliegende beesten.

Intussen vonden we op de grond een aantal knotszwammen. De zwarte truffelknotszwam! In het boek lazen we dat hij parasiteert op hertentruffels, dus besloten we even te graven om te kijken of we zo’n hertentruffel konden vinden! En ja hoor, net onder het mos zat in de grond een korrelige hertentruffel verstopt!

Zwarte truffelknotszwam
Zwarte truffelknotszwam met een lange steel door het mos naar de korrelige hertentruffel
Korrelige hertentruffel

Daarna gingen we op een veldje staan midden in het naaldbos. Zo hoopten we beter zicht te krijgen op de overvliegende grote kruisbekken. Helaas lukte dat niet, maar wel vlogen er in één klap maar liefst 9 buizerden, een wespendief en een rode wouw over! De rest van de dag hebben we nauwelijks meer een roofvogel gezien, maar dit ging opeens heel hard!

Rode wouw

Na deze klapper besloten we om toch maar naar de andere kant van de Heuvelrug te fietsen, in de hoop dat we de grote kruisbekken daar beter zouden zien. Er waren daar wel al goede foto’s gemaakt die ochtend! We kwamen daar echter niet aan. Ergens halverwege stopten we even om over de heide te kijken of we nog een leuke vogel konden betrappen. En toen werd het alweer spectaculair! Midden op de heide zaten twee beflijsters. Terwijl we daar naar zaten te kijken kwamen er twee vinkachtigen aanvliegen. Maar ze waren te groot. Het volgende moment zaten we te kijken naar een mannetje en een vrouwtje grote kruisbek, in de top van een vrijstaande den op de heide, zo’n 25 meter voor ons! En daar bleven ze ook wel even zitten! Lang genoeg om mijn moeder op te bellen die voor ons uit de berg op fietste en daarna weer naar beneden kwam rollen om de twee zeldzaamheden nog te zien! Ook hoorden we in de verte nog meer grote kruisbekken, en we hoopten dat die ook deze kant op zouden komen. Helaas deden ze dat niet, maar vlogen de twee voor onze neus in die richting en waren ze kwijt. Maar wat waren ze prachtig! Met die forse snavel en kop, in vergelijking met de rest van de vogel. En dus een flinke maat groter dan een gewone kruisbek.

Mannetje grote kruisbek!
Vrouwtje grote kruisbek!

Het was alleen nog niet klaar. De beflijsters waren gevlogen, maar in plaats daarvan was er een klapekster gaan zitten. Ook vloog er een kiekendief over het veld. Mijn camera weigerde echter en stond nog veel te licht afgesteld waardoor een foto van de achter de bomen verdwijnende kiekendief mislukte. Ik moest het met een slechte foto doen, maar het beest had veel weg van een steppekiekendief! Rossig van de onderkant en toch wel behoorlijk slank! Ik vond het niet kloppen met de blauwe, maar door de slechte foto te moeilijk te beoordelen om er een zekere steppekiekendief van te maken. Ik zal nog wel te horen krijgen op waarneming.nl of het klopt of niet.

Mogelijke steppekiekendief, subadult
Klapekster, veel te ver weg

Mijn vader werd ook nog helemaal blij met een gele stekelzwam die daar stond, want die had hij in geen jaren gezien!

Gele stekelzwam

Al met al was het een fantastische dag, zowel qua vogels als qua paddenstoelen! Eén van de grootste toppers ooit voor mij, lekker meegenoten van de grote kruisbekken-invasie!

Oranje zon, veroorzaakt door de as van de bosbranden in Portugal en orkaan Ophelia in Groot-Brittanië

Eén reactie op “Spectaculaire vogel- en paddenstoelendag”

  1. Pingback: kloenstebuiten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: