Winterbeelden

Een witte kerst in Nederland is al weer even geleden, 2010 om precies te zijn. De laatste jaren waren regen en warme lucht kenmerkend voor de kerstdagen, oftewel typisch Nederlands winterweer.

De afgelopen kerstdagen vormden weer een uitzondering op de trend van de laatste tijd. Wit was het weliswaar niet, maar mooi koud winterweer zeker wel. Extra fijn om weer eens naar buiten te gaan: op Eerste Kerstdag wandelend vanuit huis, op Tweede Kerstdag op Planken Wambuis op de Veluwe.

Op een koude ochtend met een straffe wind lieten de vogels zich vlak bij huis al prachtig zien. Aan de rand van het park hielden drie goudvinken en een stuk of tien sijsjes zich op. In het zwakke zonlicht van de ijzige ochtend kon ik een paar leuke plaatjes maken.

Goudvink, man
Goudvink, vrouw
Sijsjes (man) in een struik
Sijsje, vrouw
Groenling, vrouw

Op zondag, Tweede Kerstdag, ging ik met de familie een rondje wandelen over Planken Wambuis, op de Zuidwest-Veluwe. Het mooiste dat het opleverde was ijshaar, de ‘baard van Koning Winter’. Een schimmel scheidt tijdens een chemisch proces water uit, dat door smalle kanalen van dood hout geperst wordt en onmiddellijk bevriest. Dit levert baardachtige figuren van ijs op. Vorige winter zag ik het zeldzame fenomeen voor het eerst, toen legde ik meer uit over het ontstaan hiervan. Klik hier om het verhaal terug te lezen.

Pimpelmees

Omdat ik dit fenomeen vorig jaar al uitgebreid gefotografeerd heb op de Hoge Veluwe, hield ik het deze keer bij wat snelle plaatjes. Dankzij het mooie licht door de bomen leverde dit toch nog wat mooie foto’s op.

Als laatste verrassing ontdekte mijn zus nog een groepje kruisbekken dat bij een klein (grotendeels bevroren) plasje op het bospad zat te drinken. Ze lieten zich leuk zien, wat voor deze soort zeker bijzonder is.

Eén reactie op “Winterbeelden”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: