Vlindertelling Bennekomse Meent

Vandaag ben ik met mijn vader mee geweest voor de vlindertelling in de Bennekomse Meent. Het leek eerst niet geweldig weer te worden, maar dat viel uiteindelijk best mee.

Eigenlijk was de heenweg er naartoe het leukst. Gelijk buiten de bebouwde kom van Wageningen miegelde het al van de koevinkjes, een soort die de laatste jaren steeds algemener wordt rondom Wageningen. Nu waren het er gelijk al een stuk of 10 per 100 meter.

Koevinkje
Koevinkje

Ook waren er heel veel zwartsprietdikkopjes. Het maffe van deze kleine nachtvlinderachtige dagvlinders, is dat ze gele sprieten hebben, maar dan met zwarte uiteinden van de sprietknopjes. En wat dan nog maffer is, is dat zijn veel en veel zeldzamere neefje, het geelsprietdikkopje, ZWARTE sprieten heeft, met GELE uiteinden van de sprietknopjes! Het geelsprietdikkopje is veel zeldzamer, en komt niet in de buurt van Wageningen voor.

Tóch bleef ik opletten, en ja hoor, tóch! Eén van de zwartsprieten, had ook echt zwarte sprieten! En als je goed keek ook gele uiteinden van de sprietknopjes! Een geelsprietdikkopje! Warempel!

Het blijven opletten was de moeite waard, want ik ontdekte er nog eentje. Zo hadden we nog nooit een geelsprietdikkopje gezien in de buurt van Wageningen, en zo zagen we er twee!

Helaas…. Ik heb er een mooi verhaal over geschreven, maar het bleken toch zwartsprieten te zijn…. Ik begon toch wel wat te twijfelen doordat de andere kenmerken niet helemaal klopten, en een beheerder op waarneming.nl bevestigde dat het zwartsprietdikkopjes waren.

 Zwartsprietdikkopje, de gele uiteinden van de sprietknopjes zijn lastig te zien, ze zijn ook niet knalgeel…
 Zwartsprietdikkopje

In de Bennekomse Meent wemelde het van de bruine zandoogjes. Elke 50 meter zagen we er gemiddeld negen, met pieken en dalen tussen de 3 en de 26. Verder was het heel soortenrijk voor het gebied, met bijna alles wat je er kunt zien. Bruin blauwtje, dagpauwogen, kleine vossen, klein geaderde witjes, bonte zandoogjes, boomblauwtje, gehakkelde aurelia, zelfs een landkaartje van de zomergeneratie en wat atalanta’s en distelvlinders. Een fantastische score, en ik ben nu ongetwijfeld wel iets vergeten!

Bruin blauwtje
Bruin blauwtje
Groot dikkopje
Bruin zandoogje

Eén reactie op “Vlindertelling Bennekomse Meent”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: