NJN-excursie Leersumse Veld

Gisteren ben ik op met de NJN-excursie in het Leersumse Veld mee geweest, op zoek naar libellen. Om 8:30 uur vertrok ik met nog iemand op de fiets vanuit Wageningen. Onderweg hebben we vooral van het heerlijke weer genoten en lekker doorgefietst. Op 200 meter van de koffiekeet van Staatsbosbeheer Leersumse Veld reed ik bijna over een hazelworm heen, toen ik met hoge snelheid een hellinkje afreed. Ik wist zeker dat ik over hem heen gegaan was, en toen ik remde en terug rende zag ik hem wild kronkelen en spartelen. Het bleek gelukkig van de schrik, want toen hij weer rustig werd was er geen spoor van schade te vinden. Omdat hij nog steeds op het fietspad lag heb ik hem toen maar voorzichtig opgepakt van een paar meter van het fietspad weer vrijgelaten.

Om 10:00 uur kwamen we precies op tijd aan bij de koffietent, en Jan Katsman gaf ons even een presentatie over de libellen in het Leersumse Veld, waarna we in het veld op zoek gingen.

Uiteraard barstte het er van de heideblauwtjes, zoals altijd in deze tijd van het jaar. Ook veel viervlekken en watersnuffels. Ik ontdekte mijn eerste tangpantserjuffer van het jaar, maar meer volgden. Ook vlogen er veel gewone oeverlibellen en een enkele vuurlibel rond.

Viervlek, man
Tangpantserjuffer, man

Op de eerste plas ontdekte ik een ringslang, die op een meter of 5 langs de kant zwom. Ze kwam steeds dichterbij, en kwam op een gegeven moment met haar kop flink ver boven het water. Een echt showbeest! Een paar minuten lang hebben we haar kunnen bewonderen, waarna ze in de kant verdween.

Poelkikker
De ringslang, hoog boven het water uit
En weer door….
Wat een prachtbeest!
Met haar eten op de voorgrond zoekt ze een weg door het veenmos….

Bij de tweede plas ontdekte ik een zwervende heidelibel, die af en toe keihard langs racete, niet geschikt voor een foto. De grootste verrassing van de dag was de Zuidelijke keizerlibel die ik ontdekte, die daar absoluut niet voorkomt. Het is echter wel een zeldzame zwerver, dus ze kunnen overal wel een keer opduiken.

Tangpantserjuffer, vrouw, uitsluipend
Een late Noordse witsnuitlibel, man
Geen mooie foto, maar met de groene ogen, donker borststuk, opvallend blauwe vlek erachter en een donkerbruin achterlijf wel een overduidelijke Zuidelijke keizerlibel!

Daarna liepen we maar weer terug aangezien het al bijna 17:00 uur was, maar we konden terugkijken op een zeer geslaagde dag!

2 Reacties op “NJN-excursie Leersumse Veld”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: