Net als vorig jaar is er door de NJN een LibellenKaderKamp georganiseerd. Samen met de JNM-NL gingen we op zoek naar libellen in de Weerribben, met als doel om heel veel nieuwe dingen te leren over libellen.
Net als vorig jaar waren Marcel Wasscher en Christophe Brochard op het hele kamp aanwezig om alles te vertellen wat ze weten! Op zaterdag was ook Evert Ruiter erbij, en op zondag Gert Veurink.
Op zaterdag ging ik met de excursie van Evert op pad in het Woldlakebos, dé hotspot van Nederland. Twee mensen van de Vogelbescherming waren er ook bij, om een libellenreportage te maken in het jeugdblad de Vogels Junior. Daarvoor waren vooral Jan en ik in de aandacht. Veel vertellen dus, en vangen en foto’s maken! We hadden eigenlijk al heel snel heel veel libellen te pakken.


De sierlijke witsnuitlibellen natuurlijk, even als de vele bruine korenbouten, vuurlibellen, viervlekken, gewone oeverlibellen en weet ik veel wat nog meer!


Een leuke was de Noordse winterjuffer, een nieuwe soort voor mij en bovendien een behoorlijk late zo in juni.

De gevlekte glanslibellen lieten zich slecht zien, en slecht fotograferen. Slechts een copula 10 meter hoog in de boom gefotografeerd….







Een kleine bonte specht, geen libel dus, liet zich wel heel leuk fotograferen. Dit showbeest zat veel laag en veel dichtbij, rustig de beestjes uit de boomstammen te pikken.


Mijn grootste misser was aan het eind van de excursie. Twee andere deelnemers vonden een pas uitgeslopen glazenmaker, maar hadden niet door dat het iets bijzonders was. Het beest was inmiddels weggevlogen en toen lieten ze de foto zien. Na voor de zekerheid controle in de veldgids heb ik ze gelijk uitgescholden, want voor de vroegste groene glazenmaker hadden ze mij echt wel even mogen roepen! De groene glazenmaker is een zeldzame soort in Nederland, maar in de Weerribben vrij algemeen. Hij begint pas rond eind juli echt met vliegen, maar af en toe zitten er wat uitschieters in juni bij. Het oude record van de vroegste waarneming was 12 juni, in 2014. Nu was het 10 juni, en daarmee hadden ze dus niet alleen de eerste van het jaar mee te pakken, maar ook de vroegste ooit! Wat een misser voor mij zeg, maar wel een heel gave waarneming!




Op zondag ging ik met de excursie van Christophe en Gert mee, naar de petgaten vlakbij het Woldlakebos, en natuurlijk het Woldlakebos. Weer heel veel vuurlibellen, sierlijke witsnuitlibellen en bruine korenbouten. Ook een rups van de grote vuurvlinder werd gevonden, op een waterzuring. Bij een bosje naast de petgaten vlogen meerdere mannetjes van de gevlekte glanslibel rond, en daar heb ik ook een heel behoorlijke foto gemaakt.




Bij het Woldlakebos vlogen ook weer gevlekte glanslibellen rond. Als enige echte topper vonden we in het Woldlakebos al heel snel de tweede groene glazenmaker van het jaar, een uitsluipend vrouwtje!! Nog steeds voor het oude record van 12 juni 2014, namelijk op 11 juni! Helaas nu dus geen record, omdat ze op 10 juni ook een groene glazenmaker gevonden hadden. Maar alsnog, echt een topper!!

