Klein heitje, veel libellen

Dit weekend zit ik met de familie in een huisjespark bij Steenwijk, genaamd Fredeshiem. We zitten er elk jaar, maar toch komen we elk jaar weer tot nieuwe ontdekkingen. Zo ging ik met mijn ouders en mijn neef een stukje wandelen, en gelijk bij het heitje naast het huisjespark werd ik al opgehouden door de libellen. Het is een heitje van 50 bij 100 meter, maar er vlogen ook écht veel libellen voor zo’n klein stukje. Het begon al met de oeverlibellen.

Vrouwtje gewone oeverlibel

Verspreid over een stukje van het heitje vlogen zo’n 40 gewone oeverlibellen, over de hele heide ongetwijfeld veel meer. Ze werden vertegenwoordigd door slechts één viervlek, maar ik ontdekte wel drie bruine korenbouten!

Viervlek
Bruine korenbout
Bruine korenbout
Mannetje in een soort van overgangskleed naar het knalblauw, bruine korenbout

Die soort houdt erg van laagveen, in elk geval natte gebieden, maar deze zaten zomaar op een kurkdroog heitje in een kurkdroog bos. Ook vlogen er drie grote keizerlibellen en meer dan 20 vroege glazenmakers rond.

Vroege glazenmaker

Ik had nog nooit eerder gezien dat dat heitje zo rijk aan libellen was!

Eén reactie op “Klein heitje, veel libellen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: