Neushoornkevers op school

Gisteren op school in Zeist ontdekte een klasgenoot een grote kever die klem zat in het rooster voor de deur. Tot mijn grote verrassing bleek het een neushoornkever te zijn! Deze zeldzame kever had ik vorig jaar ook al gevonden op het schoolplein, maar ik had niet verwacht hem ooit nog terug te zien. Toen ik het rooster had opgetild en het beest had bevrijd, bleek er nog eentje onder te zitten. Een mannetje en een vrouwtje waren het! Het mannetje heb ik op de foto gezet, en het vrouwtje was even aan mijn aandacht ontsnapt en er vandoor gegaan.

Mannetje neushoornkever

Vandaag had ik een tussenuur, en ging ik de bladerhoop op het schoolplein uitpluizen. Neushoornkevers leggen hun eieren in composthopen, en ik hoopte nog larven of kevers te vinden. En ja hoor, tussen de bladeren ontdekte ik een grote larve van een centimeter of 8, een neushoornkever! Het bewijs is geleverd, ze planten zich voort op ons schoolplein in Zeist! Op de bult vond ik ook dekschilden en koppen van de beesten, en één bijna compleet beest. Ze worden dus ook aangevallen en opgegeten blijkbaar, maar wát een ontdekking!!

De larve van een neushoornkever
Even met een 5 cent muntje ernaast, ter vergelijking voor de grootte.

Eén reactie op “Neushoornkevers op school”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: