Hemka Fochteloërveen

Voor het Hemelvaartsweekend had ik namens de NJN een Hemelvaartskamp georganiseerd in het Focheloërveen met het thema insecten. In de tuin van Sarah, waar we konden kamperen tussen de boomkikkers.

Op woensdag kwamen we aan met zijn allen, en gelijk de eerste avond gingen we op zoek naar boomkikkers. Kwakend in het water waren ze prima te vinden, en wát een kabaal zeg! Kekkekkekkekkekkekkekkeh…. Er riepen een stuk of 10 á 20 mannetjes tegelijk, een oorverdovend lawaai. Ook vonden we aan de waterkant een pas uitgeslopen grote keizerlibel, en dat midden in de nacht om drie minuten na twaalf!

Kamsalamander
Lantaarntje
Grote keizerlibel, pas uitgeslopen om 00:03 uur
Kwakende boomkikker

Op donderdag gingen we het veen in, op zoek naar onder andere libellen. Vooral de watersnuffels en vuurjuffers waren zeer algemeen, met daarnaast als een goede derde de Noordse witsnuitlibel en de viervlek. Na goed zoeken vonden we ook een aantal maanwaterjuffers, smaragdlibellen en een glassnijder. Vanuit de uitkijktoren zagen we twee kraanvogels lopen in de verte. Met twee venwitsnuitlibellen erbij was het plaatje compleet.

Viervlek
Tengere grasjuffer, waarschijnlijk. Determinatie wordt nog naar gekeken
Copula smaragdlibellen
Vrouwtje maanwaterjuffer
Mannetje maanwaterjuffer
Vrouwtje venwitsnuitlibel
Smaragdlibel met prooi en een vuurjuffer boven zijn kop

Op vrijdag gingen we ook weer het veen in op zoek naar libellen. Bij een weiland liepen 15 kraanvogels, maar al snel vloog er een groepje van 4 op, en kwam heel laag met prachtig licht vlak over ons heen overvliegen. Daarna zaten er nog een stuk of 11, maar die werden weggejaagd door een overenthousiaste en vooral oliedomme fotograaf. Mijn pogingen om de boswachter te bellen voor een heterdaadje mislukte helaas, en omdat de service van de politie ook niet al te best is op dit gebied (veel betalen voor het 0900-nummer en vaak niet erg meewerkend als het om vogels gaat) bleef het hierbij.

Overvliegende kraanvogel
Groepje van vier
Helaas werd de rest van de groep dus opgejaagd….

In het veen zagen we niet veel nieuws. Wel weer veel Noordse witsnuitlibellen en viervlekken, met nu ook iets meer maanwaterjuffers dan donderdag. Ook vonden we de eerste koraaljuffer van het jaar, de eerste die is goedgekeurd met de foto althans. Terug op het kampterrein vonden we ook een aantal tengere grasjuffers op het kampterrein.

Koraaljuffer
Man tengere grasjuffer
Vrouw tengere grasjuffer
Man grote roodoogjuffer
Eileggend vrouwtje tengere grasjuffer
Twee watersnuffels
Copula tengere grasjuffer

Zaterdag gingen we hard scoren. Ik had voor elke excursie een lijst met 15 soorten van allerlei soortgroepen gemaakt, met het doel om zo veel mogelijk soorten van het lijstje te zien. Al voor de middag waren we over de helft, maar naar de laatste soort, die ook zorgde dat mijn groepje won, moest nog even een uur naar gezocht worden in het stuifzand bij een temperatuur ruim over de 30°C. Een warm klusje, maar de prijs, een appeltaart, smaakte goed! Geen nieuwe soorten gezien voor het kamp, maar wel een leuke dag!

Zoek de kraanvogels! Er staan er 2 op.
Eileggende copula maanwaterjuffers
Ze gingen later zelfs allebei helemaal kopje onder!

Op deze laatste avond gingen we weer boomkikkers kijken, en nu had ik ook eindelijk de kans om een écht mooie foto van een boomkikker te maken, zoals je ze ook niet vaak ziet!

Kwakende boomkikker!

Op zondagochtend gingen we met een groepje om half zeven het veen in op zoek naar slangen. Een leuk blauwborstje, wat paapjes en veel groentjes maakten het goed, maar echt speciaal was het niet.

Blauwborst
Vrouwtje variabele waterjuffer
Groentje
Boerenzwaluw
En het toetje: op weg naar het station liep er een vos door het veld!

Een zeer geslaagd kamp, en zeker voor herhaling vatbaar!

Eén reactie op “Hemka Fochteloërveen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: