Vale gieren in Nederland

De WhatsApp-groep voor meldingen van zeldzame vogels rondom Wageningen liep gisteren helemaal vol. Er was ‘s middags een groep vale gieren bij de Biesbosch ontdekt, die daar met zijn zevenentwintigen rustig aan het cirkelen waren. Biesbosch klinkt ver weg, maar voor zo’n grote roofvogel valt dat best mee natuurlijk. Na de eerste waarnemingen in de Biesbosch bleek dat de grote groep exotische roofvogels opschoof naar het noordoosten, waarna ze boven Leerdam en later Leersum werden gezien.

Het leek er nu op, omdat de groep nog steeds richting noordoost ging, dat ze Wageningen niet meer gingen passeren, dus liet ik het los. Een half uur later echter, kreeg ik de melding dat er met een telescoop vanuit Barneveld was gezien dat ze zeer waarschijnlijk waren gaan zitten, midden tussen Barneveld, Scherpenzeel en Renswoude. Er waren mensen gaan zoeken. Een kwartiertje later gaf iemand door dat ze gevonden waren, en zo gingen mijn vader en ik direct na het avondeten op weg daar naartoe.

Toen we aankwamen op de goede locatie waren we gelukkig niet te laat. De hele groep moest 400 meter van de weg in de bomen zitten, maar er waren maar enkelen te zien. De rest moest achter de bosrand ergens wat lager zitten. Af en toen vloog er eentje op, waarna je pas écht kon zien hoe gigantisch zo’n beest is. We dachten eerst dat er een kraai naast vloog, maar vanaf de foto bleek dat het zelfs een raaf was die naast het bakbeest met een spanwijdte van 3 meter vloog!

Vale gier met raaf

Ondanks de grote afstand heb ik hem daardoor vliegend nog best aardig op de foto, omdat hij zo groot is en er prachtig avondlicht opstond! Het was heel erg gaaf! Echt fantastisch van die beesten dat ze zo dichtbij huis wilden gaan zitten!

Vale gier
Twee gieren, zittend in de bomen
Vale gier
Landende vale gier, met nog twee zittende beesten ernaast
Twee gieren in de bomen

Op die locatie zijn ze in slaap gevallen, en vanochtend om 6:45 uur alweer opvliegend gezien.

Eén reactie op “Vale gieren in Nederland”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: