Reptielenmonitoring Veluwe

Gisteren ben ik met drie anderen van het RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) reptielen wezen monitoren op de Veluwe. We gingen ‘s ochtends naar Steenberg en begin van de middag naar Schenkenshul.

Mijn eerste hooibeestje van het jaar bij Steenberg

Bij Steenberg hadden we al heel snel de eerste 2 adders te pakken, waarmee de theorie dat je geen adders vindt voor 10:00 uur verbroken was. We zagen deze twee om 9:18 uur en 9:28 uur. Om 10:15 uur vond ik er nog eentje bij, maar geen van allen heb ik op de foto kunnen krijgen vanwege de snelheid van de wegschietende beesten. Naast deze 3 adders was het behoorlijk goed voor hagedissen. Met een stuk of 7 levendbarende hagedissen en 32 zandhagedissen hadden we een prima score!

Mannetje zandhagedis
Mannetje zandhagedis

Bij Schenkenshul was het erg karig. Een paar zandhagedissen en volgens mij zelfs geen levendbarende hagedissen, maar ik kan iets gemist hebben.

Een vervellend vrouwtje zandhagedis liet zich bijzonder goed fotograferen, dat moet er wel bij gezegd worden. Ik mocht de macrolens van één van de andere monitoorders lenen, dus daarvan heb ik prima resultaat!

Het vervellende vrouwtje zandhagedis
Ze bleef prima zitten, en ik kon met de macrolens heel dichtbij komen!
Een paar close-ups konden er ook nog wel vanaf!
Het oog

Later heb ik met diezelfde lens nog een groene zandloopkever geprobeerd, maar dat ging erg moeizaam vanwege zijn grote behoefte om te rennen. Het is toch aardig gelukt.

Groene zandloopkever

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: