Adders in het Dwingelderveld

Op 3 mei zijn we als afsluiter van de vakantie in Drenthe weer naar het Dwingelderveld geweest. Ik had op maandag van een boswachter die we tegenkwamen namelijk een exacte locatie gekregen waar we goed adders zouden moeten kunnen vinden, en ik wilde op deze toch iets mooiere dag nog even proberen of we een adder konden vinden.

We gingen er op de fiets heen. Een leuke fietstocht door de velden en uiteindelijk dwars door het Dwingelderveld tot we op de goede plek waren. Hier moest het zijn. Ik zag gelijk al een mannetje grauwe kiekendief vliegen, en terwijl we daar nog naar stonden te kijken vroeg een vrouw of we de adders al gezien hadden.

Mannetje grauwe kiekendief
Helaas wel onwijs ver weg

Het bleek nog makkelijker dan ik gedacht had, al hadden we ook wel mazzel met het weer. Net warm genoeg dat die beesten naar buiten komen, en net te koud om heel actief te zijn, waardoor ze urenlang te zien waren, ook al stonden er 10 mensen omheen. In totaal waren er op het dijkje verspreid over 100 meter 10 adders te vinden, 5 mannetjes en 5 vrouwtjes.

Mannetje adder
Vrouwtje adder
Parende adders. Je kunt goed het kleurverschil zien van het mannetje (grijs) en het vrouwtje (bruin).
Vrouwtje adder

Eén van de vrouwtjes was echt fantastisch. Ze lag helemaal vrij, geen enkel takje of sprietje ervoor, en veel bewegingsruimte er omheen om zoveel mogelijk verschillende standpunten te proberen. Bij dat vrouwtje heb ik de meeste tijd besteed, en af en toe weer langs de andere beesten lopend om te kijken of ik daar nog mooie foto’s kon maken. Het was echt ideaal! Alle foto’s hieronder zijn van dat ene vrouwtje.

Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4
Foto 5
Foto 6
Foto 7

Ik was lang niet de enige. Zoals eerder al even genoemd liepen er nog een stuk of wat andere mensen, waardoor we ook nog meer aandacht trokken van voorbijgangers die dan ook weer even kwamen kijken. Een aantal van deze leuke gifslangen, die overigens totaal niet agressief of happerig zijn, lokten het echt uit om even mee op de foto te gaan.

Even van dichtbij kijken
Selfie! (De adder is met moeite zichtbaar, als een opgerold hoopje,  recht boven mijn duim)

Uiteindelijk wilden mijn ouders dan toch verder, en met tegenzin ging ik mee. Behalve dit superhoogtepunt hebben we de rest van de dag eigenlijk niks gezien, behalve aan het begin een mannetje grauwe kiekendief, en helemaal aan het eind bij het Hunehuis een vrouwtje grauwe kiekendief overvliegend.

Vrouwtje grauwe kiekendief
Ook deze erg ver weg

2 Reacties op “Adders in het Dwingelderveld”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: