Korhoenkamp Sallandse Heuvelrug

In het weekend van 8 en 9 april ben ik met acht andere NJN’ers op korhoenkamp geweest, op de Sallandse Heuvelrug. Daar leven de laatste wilde boskippen, al zijn ook die niet 100% wild meer aangezien ze vanuit Zweden zijn geherintroduceerd.

Op vrijdagavond gingen we al naar onze kampboerderij bij Rijssen, om de volgende dag vroeg op de Sallandse Heuvelrug te zijn. Vroeg was in dit geval ook écht vroeg: 5 uur op, kwart voor 6 vertrekken en iets voor half 7 op de Sallandse Heuvelrug.

Zonsondergang vrijdagavond

Al redelijk snel hadden we de eerste paar korhoenders in beeld. Op ongeveer een kilometer afstand in de toppen van de bomen. Door de telescoop waren ze overigens wel goed te zien. Ook ontdekte Tim dat één van de twee kiekendieven die daar rondvlogen geen blauwe kiekendief was, maar een steppekiekendief! Dat is een zeer zeldzame soort die soms in Nederland opduikt. Altijd blijven opletten dus!

Steppekiekendief! Adult man.
Nog een fotootje. Geen fantastische kwaliteit door het donkere weer en de grote afstand…
Korhaan in een den
Korhen in de berk

Boven op de berg vloog er ineens een vrouwtje korhoen met duidelijk zichtbare zender dichtbij langs en ging in het topje van een berk zitten, op nog geen 100 meter. Voor een korhoen is dat uitzonderlijk dichtbij! Helaas was het weer erg somber, wat ook op de andere foto’s van deze dag te zien is, waardoor het toch geen echt mooie foto kon worden.

Steenuil bij Nijverdal

Na deze gave waarnemingen gingen we naar het Wierdense Veld, op zoek naar heikikkers. Er schenen ook kraanvogels te broeden daar, maar ik rekende er eigenlijk niet echt op dat we die zouden zien. Echter, al ontzettend snel ontdekte ik twee kraanvogels, vliegend boven het gebied. Ze bleven daar rondvliegen, af en toe even zittend op de grond, maar toch vaak in de lucht en daarbij ook goed zichtbaar! Een nieuw broedgebied voor deze vogels!

Twee kraanvogels
Kraanvogel
Kraanvogel

Op de terugweg zagen we nog een ree, en gingen we de loopkevervallen legen die we de avond daarvoor hadden ingegraven. We hadden veel meer dan ik verwacht had, een stuk of 10 soorten alles bij elkaar!

Reebok

Op zondag was het fantastisch weer. Kraakhelder, wel koud, maar dus wel mooi zonnig. Dat was tenminste zo toen we nog vrij laag waren. Toen we op de hoogvlakte van de Sallandse Heuvelrug stonden was het potdicht. Het zicht door de mist was minder dan 50 meter, overigens was dat alleen op de grond, want de zon kwam er nog wel doorheen, wat het bewijs was dat het waarschijnlijk geen hele hoge laag was. Wel fantastisch voor sfeerfoto’s, maar niet bepaald om korhoenders te zien. Die score was dan ook aanzienlijk minder hoog dan zaterdag, al zagen we er nog wel een paar toen de mist na een half uur was opgetrokken.

De zon komt op!
Zonsopgang 1
Zonsopgang 2
Zonsopgang 3
Zonsopgang 4
Zonsopgang 5
Zonsopgang 6
Zonsopgang 7
Zonsopgang 8
Zonsopgang 9
Korhaan, heel ver weg en met veel hinder van de trillende lucht

Met het mooie weer waren er ook veel vlinders en hagedissen te zien. Onder andere de groentjes en boomblauwtjes vlogen volop, en ook zand- én levendbarende hagedissen werden gevonden.

Levendbarende hagedis

Het mooie weer compenseerde de wat minder hoge score wat bijzondere soorten een beetje, en al met al was het een fantastisch weekend!

3 Reacties op “Korhoenkamp Sallandse Heuvelrug”

  1. Wat een prachtige zonsopgangen, Jan-Freerk ! En zonsondergang ook trouwens ! Echt mooi ! Ga je daar kaarten of posters van maken ?
    Daar lijken ze me heel geschikt voor…☀️.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: