De ringslangen zijn wakker!

Gisteren ben ik voor het eerst sinds lange tijd weer mee geweest met reptielenmonitoring voor het RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland). Samen met Rob, een teller van het RAVON, heb ik Onderlangs de Wageningse Berg gelopen, een plek die al langer bij mij bekend was en waar ik vorig jaar ook veel te vinden was van eind maart tot eind april.

Het was een perfecte dag om vrij te zijn, er was namelijk een studiedag waardoor de leerlingen vrij waren, want het het zonnetje scheen en het was zeer aangenaam. Het was heel gezellig, en al vrij snel hadden we de eerste ringslangen te pakken, een mannetje en een vrouwtje die lekker aan het knuffelen waren.

Absoluut niet de mooiste foto, maar wel met de eerste twee ringslangen van het jaar voor mij erop! De kop is van het mannetje en het stuk lijf van het vrouwtje.

Dat was om half 11 nadat we om 10 uur begonnen waren, en daarna ging het hard. Al heel snel was er nog een vrouwtje, en ook regelmatig stelletjes. Niet altijd netjes één mannetje en één vrouwtje, maar meestal juist twee mannetjes per vrouwtje, en één keer zelfs drie! Om half 12 stond de teller op maar liefst 21 slangen, een zeer goede score voor zo vroeg in het seizoen!

Een flink vrouwtje
Ook een vrouwtje
Vrouwtje
Alweer een vrouwtje
Mannetje
Vrouwtje in de boom
Mannetje kijkt om het hoekje
Vrouwtje tussen de takken
Vrouwtje gluurt over het randje

Dit bewees maar weer dat Onderlangs niet voor niks de beste ringslangenplek van Nederland wordt genoemd! Toen de telling om 12 uur klaar was ging Rob naar huis, en ging ik nog even rondneuzen langs het fietspad, en met andere fotografen gepraat. Ik heb meerdere mensen nog een slang kunnen aanwijzen, en twee keer was het zo dat terwijl ik met iemand stond te praten er een ringslang aan kwam kruipen. Ik heb er nog zes gezien na de telling, waarvan we er drie nog niet hadden gezien tijdens de telling, de andere drie hadden we al en heb ik dus niet meegeteld.

Zo is dit een nieuw record voor mij: 24 ringslangen op één dag, fantastisch!

Eén reactie op “De ringslangen zijn wakker!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: