De levensgevaarlijke reis

Nadat ik op Facebook al wat berichten voorbij had zien komen ben ik gisteren ook de straat op gegaan. Ik ging echter niet als klein beestje, maar gewoon als mezelf, en lekker opvallend met mijn knalblauwe jas en mijn lange blonde haar. Het was fantastisch weer. Dat zullen niet veel mensen gezegd hebben op dat moment, maar voor waar ik op uit was, was het prima. Het was stevig aan het regenen namelijk, iets wat kikkers, padden en salamanders fantastisch vinden.

Ik ging met een zaklamp en een camera op pad, langs de Rijnsteeg, vlakbij mijn huis. Hier kom ik inmiddels al twee jaar in de trektijd, om argeloze salamandertjes en padjes van de meedogenloze fietsenwielen te redden.

Bij huis begon het al, met één pad. Padden zijn over het algemeen wat later, dus dit was een vroege.

Gewone pad
Gewone pad

Op de Rijnsteeg ontdekte ik al heel snel een kleine watersalamander. Ze zijn ontzettend lastig te ontdekken op het natte glimmende asfalt, maar met een extra zaklamp is het wel redelijk te doen. Ook een bruine kikker meldde zich op het wegdek, gevolgd door nog wat salamanders. Op een gegeven moment zag ik een groot mannetje zitten, vijf meter voor ons, precies in de weerspiegeling van een straatlantaarn waardoor ik hem zag zitten, en een groepje fietsers die ons tegemoet kwamen. Gelukkig was ik op tijd, al keken de fietsers wel wat raar op toen ik ineens voor hun wielen sprong. Het liep gelukkig af zonder ongelukken, en gelukkig voor die salamander heeft hij het ook overleefd.

Kleine watersalamander, man
Kleine watersalamander, man
Kleine watersalamander, vrouw
Kleine watersalamander, vrouw
Kleine watersalamander, man
Kleine watersalamander, man

De score was uiteindelijk twee gewone padden, twee bruine kikkers en tweeëntwintig kleine watersalamanders, waarvan er helaas zeven al doodgereden op het fietspad lagen. Zo gaat dat dus, en wie weet wat er allemaal nog was overreden als wij ze niet van het fietspad hadden geraapt!

Bruine kikker
Bruine kikker
Gewone pad
Gewone pad

DIT VERHAAL is dan ook NIET alleen een verslagje van de avond met wat foto’s zoals altijd, maar ook een OPROEP aan de LEZERS: ALSJEBLIEFT, let goed op als je ’S AVONDS over straat loopt of rijdt, want VOOR je het weet is het GEBEURD! Zeker als het ook NAT is op straat zijn er VEEL amfibieën die ZOMAAR over de weg lopen DE KOMENDE MAAND, dus LET GOED OP en VOORKOM al te veel slachtoffers!!!

Eén reactie op “De levensgevaarlijke reis”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: