Europa tegen Rusland

Vandaag ben ik wat gaan fietsen langs de Rijn richting Amerongen. Er was niks leuks gemeld in de buurt, dus moest ik zelf maar wat proberen te ontdekken. Het leverde allemaal nog niks op. Bij de Blauwe Kamer waren alleen een paar grote zaagbekken, meerkoeten en kuifeenden. Daar kijk ik ook niet echt meer van op. Op de Rijn zwom een dodaarsje, maar verder was ook daar niets. Ik fietste verder langs Rhenen, richting de Palmerswaard. Bij de Palmerswaard, direct tegen Rhenen aan zag ik een kauw met een opvallende witte vlek in de nek. Ik had een keer gezien dat het bij een beest met zo’n grote witte vlek om een zeldzame ondersoort van de kauw gaat: de Russische kauw! Een leuke verrassing!

Russische kauw
Russische kauw
Russische kauw
Russische kauw
Russische kauw
Russische kauw

Verder richting Elst zag ik bij Plantage Willem III zes damherten lopen, en er vlogen veel buizerds rond. Bij de Amerongse Bovenpolder waren ook geen zeldzame vogels, en de vele kolganzen en brandganzen maakten het onmogelijk het gebied in te lopen zonder ze te verstoren. Bij kasteel Amerongen zwom er nog wel een grote zaagbek in de slotgracht, dat was dan wel weer grappig.

Man grote zaagbek in de slotgracht
Man grote zaagbek in de slotgracht

Op de terugweg kwam ik weer langs plantage Willem III, en daar kon ik nog net getuigen zijn van hoe 6 mensen dwars door het gebied op de damherten afliepen en vervolgens een boete kregen van de BOA die daar op een elektrische scooter door het gebied crosste.

De BOA van het Utrechts Landschap
De BOA van het Utrechts Landschap

Toen ik langs Rhenen reed hoorde ik ineens een bekend gekwetter. Ik checkte het geluid op mijn telefoon, en inderdaad, een Europese kanarie! Hij was nog niet in Rhenen ontdekt de laatste tijd, dus dat was even een leuk toetje! Ik ontdekte drie mannetjes. Ze zaten te vreten in de zaden van de stengels op een stukje ruigte direct tegen Rhenen aan. Een leuke afsluiter!

Mannetje Europese kanarie
Mannetje Europese kanarie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: