De Drentse Steppe

Vanochtend ben ik met mijn vader vanaf mijn oma in de stad Groningen even met de fiets naar de Onlanden geweest. Ondanks dat hij er al meer dan een jaar zit en ik hem al meerdere keren gezocht had heb ik de zeer zeldzame steppekiekendief daar nog maar één keer gezien (heel kort en ver weg) en nog nooit op de foto gekregen.

Het was behoorlijk stevig doortrappen op de oude fiets van opa, zonder versnellingen tegen de windkracht 5 in….. Maar we kwamen er wel, al was het wel een troosteloze steppe, met harde wind, geen zon en miezerregen. Toch waagden we ons erin, en we zagen gelijk het zusje van de steppekiek waar we naar zochten: een vrouwtje blauwe kiekendief. Een logge kiekendief, met brede vleugels, en toch heel anders dan een buizerd. Behalve af en toe een roofvogel was er eigenlijk niks te zien. Een torenvalk en een buizerd vlogen eenzaam rond door de nevel van druppeltjes, op zoek naar een kerstontbijt.

Het was een erg onaantrekkelijk uitzicht. De platgewaaide rietstengels en gras, de felle rimpelingen op het water en bovendien alles met een gordijn van druppeltjes ervoor. Tot…. ik op dezelfde plek als eerder een blauwe kiekendief vloog, nu een andere vogel tevoorschijn kwam, én… hij kwam rap dichterbij; het was de steppekiekendief!

De steppekiekendief, man 2e winter.
De steppekiekendief, man 2e winter.

Helaas had ik mijn camera al een tijdje niet gebruikt, waardoor ik er nu pas achter kwam dat de accu totaal leeg was! En terwijl de steppekiek op nog geen 40 meter afstand langsscheerde stond ik te prutsen met mijn camera om zo snel mogelijk een nieuwe accu erin te stoppen…. Gelukkig lukte dat snel, en deze accu deed het wel, waarna ik weliswaar op ruim drie keer zo grote afstand nog een paar plaatjes kon maken.

Dit is de bovenkant van zijn verenkleed
Dit is de bovenkant van zijn verenkleed

Zo werd deze troosteloze dag toch nog een beetje bekroond.

Een ijsvogel vloog ook nog voor ons langs
Een ijsvogel vloog ook nog voor ons langs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: