Recordaantal sleedoornpage-eitjes!

Ter ere van mijn nieuwe telefoon die ik voor mijn verjaardag afgelopen vrijdag gekregen heb, ging ik maar eens naar buiten om de camera daarvan, die heel erg goed zou moeten zijn, te testen. Een goed doel daarvoor vond ik de sleedoornpage-eitjes die ik eind oktober al gezocht had. Ik had nog lang niet alles gemerkt, dus ging ik gewapend met rode pijpenragers, een tangetje en mijn camera+opknijp-macrolensje van de Hema op jacht naar eitjes van deze zeldzame soort.

Op de eerste plek, waar ik er eind oktober 5 had gevonden, kon ik er maar één terugvinden. Ik dacht eerst dat ik niet goed genoeg gezocht had, maar daar denk ik nu anders over, aangezien ik daarna op een andere plek een stuk meer eitjes vond. Dat was een plek waar ik er eerder al 7 had gevonden, maar nog voor ik een tak met 3 van die 7 had teruggevonden had ik er al 14 op mijn lijstje staan, maar dat liep op bij de struik van de 3 op één tak toen ik er daar 13 op die zelfde tak vond….

Twee eitjes van de sleedoornpage op een tak van de sleedoorn. Alle foto's in dit bericht heb ik met mijn telefoon en een opknijp-macrolensje van de Hema gemaakt!
Twee eitjes van de sleedoornpage op een tak van de sleedoorn. Alle foto’s in dit bericht heb ik met mijn telefoon en een opknijp-macrolensje van de Hema gemaakt!

Ik vond er nog een paar bij, en het resultaat was dat ik op de plek waar ik er eind oktober 7 vond, ik er nu 25 bij op kon tellen met een totaal van 32!

In één okseltje van een zijtak zaten zelfs 4 eitjes bij elkaar!
In één okseltje van een zijtak zaten zelfs 4 eitjes bij elkaar!
Nog een keer, vanuit een andere hoek
Nog een keer, vanuit een andere hoek

Had ik toen nou zo ontzettend slecht gezocht, of had het er nou toch mee te maken dat er toen nog blad aan zat en nu niet meer? Hoe dan ook, het waren er nu wel echt veel meer! Vervolgens, toen ik langs het bosje bij mijn huis liep, waar ik er eind oktober 4 had geteld besloot ik nog maar eens te kijken. Nu liep dat aantal op tot precies 20. Toch ook weer heel veel meer! Omdat het donker werd kon ik dit bosje, en een ander hoekje in de buurt niet meer afmaken, dus dat komt er nog bij, maar ik verwacht dat het aantal dat nu in totaal op 53 staat van vandaag met morgen erbij tot wel 80 zou kunnen oplopen!

Op één tak zaten er zelfs 5 bij elkaar!!
Op één tak zaten er zelfs 5 bij elkaar!!

Ik heb zoals eerder al vermeld de plekken gemerkt met rode pijpenragers, om de gemeente te attenderen als ze eventueel zouden willen gaan snoeien. Ik ga ze daar ook nog van op de hoogte brengen en met de Vlinderstichting overleggen of we deze vondsten naar buiten moeten brengen zodat meer mensen gaan zoeken en begrip voor de rode merkjes hebben of dat het juist een beetje verborgen moet blijven om geen ongewenste aandacht te krijgen.

Update: Ik heb op maandag met Sicco Ens van de Vlinderstichting op de plekken gekeken waar ik ze zelf al had gevonden had en waar hij ze al wist te zitten. Ook hebben we nog een compleet nieuwe plek ontdekt, wel nog steeds in dezelfde wijk. Ik zal op de hoogte blijven van het zoeken van eitjes in Wageningen!

Een tak vol merkjes, waarvan ik een deel na de foto weer weg heb gehaald om geen ongewenste aandacht te trekken, maar bij elk merkje zitten één of meerdere eitjes!
Een tak vol merkjes, waarvan ik een deel na de foto weer weg heb gehaald om geen ongewenste aandacht te trekken, maar bij elk merkje zitten één of meerdere eitjes!

8 Reacties op “Recordaantal sleedoornpage-eitjes!”

  1. Vandaag werd er nog meer gesnoeid, alle grote struiken ook sleedoorns langs de vijver zijn weg. Er staan nog wat kleine sleedoorns misschien zitten daar nog eitjes op. Ik heb zes eitjes gevonden op gesnoeid materiaal en verzameld. De man van de gemeente wist overigens niet dat hier eitjes zouden zitten, volgens hem was de gemeente niet op de hoogte gebracht.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: