Pestvogels in Arnhem

Vandaag ben ik op zoek geweest naar de vogel die bovenaan mijn verlanglijstje stond: de pestvogel. Er werd al een week lang een groepje van vier in Arnhem-Zuid gezien, vlakbij de GelreDome, dus dat was fietswerk.

Ik vertrok met mijn vader rond 11 uur vanuit Wageningen, en rond 13:30 uur kwamen we aan (we hebben bijzonder rustig aan gedaan, en op meerdere plekken onderweg gekeken). We keken hoe we op de plek konden komen waar ze het laatst gemeld waren, toen ik ze zag vliegen. Vier “spreeuwen”, maar toen ze gingen zitten vlakbij ons gingen meteen de kuiven omhoog en waren ze onmiskenbaar.

De pestvogel!
De pestvogel! (Pestvogelfoto 1)

Pestvogels zijn zeldzame wintergasten, die elk jaar in kleine aantallen overwinteren. Dit jaar lijkt er een invasie te zijn, want op veel plekken in het land worden ze gemeld, en vaak ook in hoge aantallen. De pestvogel is onmiskenbaar aan de oranjebruinige grondkleur, de zwarte vleugel met witte, gele en rode vlekjes erin, de korte staart en natuurlijk de zeer opvallende kuif. Ik had nog nooit eerder een pestvogel gezien.

Pestvogel foto 2
Pestvogelfoto 2

Vervolgens hebben ze meer dan een uur op die plek gezeten. Af en toe de bessen van de bijna kale Gelderse Roos in, maar vaak gewoon lekker relaxend hoog in de boom. Daarna was het welletjes geweest, en vlogen ze naar de overkant van de straat.

Pestvogelfoto 3
Pestvogelfoto 3
Pestvogelfoto 4
Pestvogelfoto 4
Pestvogelfoto 5: met besje
Pestvogelfoto 5: met besje
Pestvogelfoto 6: zie dat besje maar eens te pakken te krijgen!
Pestvogelfoto 6: zie dat besje maar eens te pakken te krijgen!
Pestvogelfoto 7
Pestvogelfoto 7
Pestvogelfoto 8
Pestvogelfoto 8

Wij gingen er gauw met de fiets achteraan, en we waren al gauw ter plaatse, waar de pestvogels ook zaten. Ze zaten hoog in een berk, boven een enorme Gelderse Roos, bomvol met bessen. We hadden daar helaas erg tegenlicht. Daarom besloten we vanaf de andere kant het industrieterrein op te gaan om te proberen om ze vanaf daar te zien.

Toen we het parkeerterrein van het speelparadijs opfietsten, waar we ze hadden zien zitten werden we verrast. De hoek van het parkeerterrein waar ze zaten stond vol met fotografen. Er stonden zeker 20 fotografen, allemaal met de lens op de pestvogels die intussen bij de bessen waren gaan zitten. Ik zette mijn fiets neer, maar terwijl ik mijn camera aanzette gingen ze weer de boom in…. Na een tijdje waren ze ook daar weer weg, en nu ook echt weg. We hebben nog even gezocht in de richting die ze waren opgevlogen, maar zonder resultaat.

De vier pestvogels bovenin het berkje
Pestvogelfoto 9: De vier pestvogels bovenin het berkje
Zo had ik de pestvogel natuurlijk op de foto willen hebben!
Zo had ik de pestvogel natuurlijk op de foto willen hebben!
Merel met besje
Merel met besje

We ontdekten wel een slechtvalk, die rondvloog, en vervolgens op een hoog gebouw ging zitten. Later, toen we het gebouw van verder weg zagen gingen we nog maar eens kijken of de slechtvalk terug konden vinden, en ja hoor! In de “O” van OHRA (zo heette het bedrijf kennelijk) zat de slechtvalk. Althans, daar zat een slechtvalk. In de “R” zat er namelijk nóg één! Een erg komisch gezicht!

De twee slechtvalken in het woord OHRA
De twee slechtvalken in het woord OHRA
Beetje verder uitgesneden
Beetje verder uitgesneden

Daarna gingen we terug fietsen naar huis. De 50,3 km die ik voor de pestvogels gefietst heb was meer dan de moeite waard!

Eén reactie op “Pestvogels in Arnhem”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: