Muizenkamp Weerribben met de NJN

Dit weekend ben ik met de NJN op muizenkamp geweest in de Weerribben. Gelijk op vrijdag na school ging ik met de trein naar Steenwijk, waar ik werd opgepikt door een andere NJN’er voor de rit naar het kampterrein bij Ossenzijl.

Een week eerder hadden twee NJN’ers 180 muizenvallen uitgezet (wel lifetraps, waarin ze blijven leven) en open gezet, zodat de muizen er in en uit konden om eraan te wennen. Op vrijdagmiddag hebben ze de vallen op scherp gezet zodat het deurtje dicht zou vallen als er een muis inloopt.

Om 0:00 uur, ofwel twaalf uur ’s nachts begon ik met Thomas, een andere NJN’er aan een rondje muizenvallen legen, een rondje van 60 vallen. We vingen veel bosmuizen en dwergmuizen, en een paar bosspitsmuizen. Het was heel vies weer met regen en zo, dus we deden de laatste raai zo snel mogelijk.

’s Ochtends mochten we om 8:00 uur weer aan de bak, en samen met Bram en Thomas vertrok ik in een flink snelle boot naar muizenvallen die een flink end van het kampterrein stonden. Ook hier eigenlijk hetzelfde als bij de andere raaien van vannacht, behalve dat er nu een aardmuis en twee waterspitsmuizen bij kwamen. De waterspitsmuis was het grote doel van het kamp. Het is een heel zeldzame soort, en bovendien moeilijk te vangen. Een goede score dus!

Waterspitsmuis
Waterspitsmuis
Waterspits
Waterspits
Rosse woelie
Rosse woelie
Dit ben ik met mijn lievelingsmuis: de dwergmuis! Nu heb ik hem na de mooie foto van de dwergmuis in het water ook in de hand gehad!
Dit ben ik met mijn lievelingsmuis: de dwergmuis! Nu heb ik hem na de mooie foto van de dwergmuis in het water ook in de hand gehad!
Dwergmuis in de rietstengel, helaas sprong hij er te snel uit voor een betere foto, en ook alle andere gevangen dwergmuizen wilden niet meewerken...
Dwergmuis in de rietstengel, helaas sprong hij er te snel uit voor een betere foto, en ook alle andere gevangen dwergmuizen wilden niet meewerken…
Bosspitsmuis
Bosspitsmuis
Waterspitsmuis
Waterspitsmuis
Regenboog
Regenboog

Zo ging het elke 8 uur door, dus om 16:00 uur, om 0:00 uur en om 8:00 uur nog een keer. Niks nieuws meer nu, behalve rosse woelmuizen en veldmuizen die we gek genoeg nog niet eerder hadden gevangen, en weer een paar waterspitsmuizen. Op de eerste avond lag ik zo rond 3:30 uur in bed, terwijl ik de dag daarvoor ook al om 6:30 uur voor school was opgestaan… 21 uur achterelkaar wakker ;-). Op zaterdagavond lag ik rond 2:00 uur in bed, dus ik heb lekker korte nachtjes gehad!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: