Twee zeldzaamheden in de Onlanden

Gisteren was ik bij de verjaardag van mijn oom in Groningen. Het was heerlijk weer, en mijn vader wilde nog wel even naar buiten. Ik greep gelijk mijn kans om naar de Onlanden te gaan, een prachtig nieuw natuurgebied net ten zuiden van Groningen. Er worden zowat aan de lopende band zeldzaamheden gemeld, en nu maar liefst drie: de gestreepte strandloper, de steppekiekendief en de dwerggans. Ik had bij alles niet naar de exacte locatie gekeken, dus het werd een beetje gokken.

Gelijk bij het begin van het gebied zagen we wat kiekendieven vliegen, die we wilden controleren op steppe. Helaas waren het allemaal bruine kiekendieven, maar we bleven wel even kijken bij een plas met prachtig licht erop, en ook wat slik. We keken naar de wintertalingen, en een watersnipje aan de overkant, en toen kwam na korte tijd ineens een steltloper vanachter een hoekje tevoorschijn lopen, en dat was de gestreepte strandloper! Nu was hij nog op ruim 100 meter afstand, maar hij volgde het slik netjes naar voren, tot hij op ongeveer 20 meter liep. Daar bleef hij rondscharrelen, soms wat dichterbij en soms wat verder weg. Ook een watersnip ging daar mooi rondlopen.

De gestreepte strandloper
De gestreepte strandloper
De watersnip
De watersnip
Voor de watersnip, achter de gestreepte strandloper
Voor de watersnip, achter de gestreepte strandloper
Watersnip
Watersnip
Gestreepte strandloper
Gestreepte strandloper

Na een tijdje ontdekte ik wat in een stukje onoverzichtelijk moeras. Het was een waterhoenachtig beest, maar hij klopte niet. Toen ik hem een minuutje later nog een keer in de kijker kreeg met mooi licht erop, wist ik wat het was! Het was inderdaad een waterhoenachtige, maar met meer warmbruin op de bovenkant, met wat donkere tekening. De onderkant was loodgrijs, in scherp contrast met de rug. Ook de kop en hals waren loodgrijs. Als hij dan een lange rode snavel had was het de niet zeldzame, maar oh zo bijzondere waterral geweest, die zich bijna nooit laat zien. Maar die lange rode snavel had hij niet. In plaats daarvan had hij een kort olijfgroen snaveltje, en dat wijst op het zeer zeldzame klein waterhoen of het eveneens zeer zeldzame kleinst waterhoen! Een kleinst waterhoen moet bonter zijn, met meer zwart witte tekening dan dit dier, dus was het een klein waterhoen! Helaas heb ik hem maar kort gezien, en niet helemaal vrij, dus heb ik geen foto, maar wel een heel goed beeld nog in mijn hoofd.

Landende grote zilverreiger
Landende grote zilverreiger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: