Gisteren ben ik met mijn vriend Milan uit De Bilt libellen wezen kijken. Op 6,5 km van zijn huis zit een populatie groene glazenmakers, en aangezien ik deze soort nog nooit gezien had, wilde ik daar wel eens kijken.
Groene glazenmakers zijn afhankelijk van krabbenscheer, een stekelige waterplant. Krabbenscheer is bepaald niet algemeen, dus vandaar dat de groene glazenmaker ook zeldzaam is in Nederland. Bovendien heeft hij aan één plantje krabbenscheer niet genoeg, maar hij heeft er een heel bedekkend tapijt van nodig, en dat heb je niet zo veel in Nederland. Een theorie hiervoor is dat de larven van de groene glazenmaker geen doorns hebben zoals de meeste andere libellenlarven. Daardoor zijn ze een extra kwetsbaar hapje voor vissen. Om die reden leven de larven in een dicht tapijt van deze stekelige planten, om de planten als harnas te gebruiken.
Van Jan hoorde ik een dag eerder dat hij er al drie keer was geweest zonder er één te zien, dus dat beloofde wat (negatiefs). Toen we daar aankwamen zagen we er inderdaad nog geen, maar toen we nog wat verder het gebied in gingen, langs het verboden gebied (niet erin), kwamen we bij een nieuw stukje krabbenscheer, en daar vlogen 3 mannetjes rond!



Hier bleven we een hele tijd, maar ze wilden weinig zitten. Af en toe gebeurde het wel, maar dan was het gelijk erg tussen de sprieten. En bovendien was het tegenlicht op die plek verschrikkelijk. Er kwam ook nog een vrouwtje langs om eitjes af te zetten tussen de krabbenscheer.


Hoi Jan-Freerk,
Wat leuk dat je met Milan op pad bent geweest !
Ik zit momenteel in Ommen, soms langs de Vecht, soms langs de Regge. Zowel hier als in de Alpen heb ik heeeel veel libellen gezien, mij onbekende soorten, in alle kleuren en maten. Een juffer en een libel kan ik inmiddels onderscheiden, maar verder kom ik meestal niet. Ik heb vaak aan je gedacht, dat snap je…
Tot volgende week ! Hanneke
LikeLike
Zie mijn andere reactie;
LikeLike
Als je in Ommen bent, let dan goed op voor de bandheidelibel! Als hij vliegt vallen de banden over de vleugels niet op, maar zodra hij zit wel! Het is een hele kleine soort, die heel erg fladderend vliegt! Zie: https://janboelvanfladderaarsenkruipers.wordpress.com/2016/08/17/bandheidelibellen-landgoed-de-emelaar/
Groetjes Jan-Freerk
LikeLike