Twee weken Engeland

Naar Engeland, 29 juli

 

Op deze vrijdag vertrokken we al om kwart over zeven ’s ochtends vanuit huis naar Engeland. We gingen voor 2 weken op vakantie, de eerste week naar New Forest National Park, en de tweede week naar Dartmoor National Park.

De vakantie begon met ruim vier uur rijden naar de boot vanuit Dunkerque. Daar kwamen we al om kwart voor twaalf aan, en onze boot vertrok pas om twee uur. We konden wel gelijk door de douane (ze lieten me gelukkig wel door, al lijkt mijn pasfoto van vier jaar geleden niet erg goed meer…), en vervolgens moesten we op een groot kaal terrein twee uur wachten…

Rond kwart voor twee konden we eindelijk de boot op, en gingen we naar het buitendek, waar het wel wat frisjes was door de wind. Het aantal zeevogels viel me wel wat tegen, maar hoe dichter we bij de Engelse kust kwamen hoe meer het er werden. Het begon ruim voor de kust met drie Noordse stormvogels die langs vlogen, en later nog een jan-van-gent. Toen we na twee uur gevaren te hebben om drie uur (jawel, drie uur, vanwege het tijdsverschil) aankwamen in de haven zagen we nog een drieteenmeeuw.

Daarna gingen we de boot af, en was het – zeker in het begin – erg wennen om links te rijden… Vooral de chaotische rotondes waren een flinke uitdaging voor mijn vader… In Engeland moesten we ook nog wel een paar uur rijden naar onze bestemming in New Forest, een klein dorpje vlakbij Southampton. Onderweg bij een tankstation zag ik mijn eerste rouwkwikstaart. In Nederland lang niet gewoon, maar hier wel!

Na alle files kwamen we rond negen uur aan bij ons huisje in het dorpje Hyde, vlakbij Ringwood en Southampton.

Grote mantelmeeuw
Grote mantelmeeuw
Noordse stormvogel, moeilijk ver weg...
Noordse stormvogel, moeilijk ver weg…
Jonge drieteenmeeuw
Jonge drieteenmeeuw
Rouwkwikstaart
Rouwkwikstaart

 

Heath by Hyde, 30 juli

 

Op onze eerste hele vakantiedag in Engeland gingen we eerst ‘s ochtends boodschappen doen, en daarna ‘s middags nog naar buiten. We konden prima vanuit ons huisje lopen, en dat deden we dan ook. We gingen naar een stuk heide, met een paar beekjes er doorheen. Bij een klein beekje bleven we even staan, want mijn ouders werden erg blij van de plantjes die daar stonden. Ik ontdekte een koraaljuffer een een beekoeverlibel, dus ik vond het ook wel best. Ik zei nog tegen mijn ouders – ik wilde heel graag een bronlibel zien – “gewone bronlibel leeft vaak samen met bosbeekjuffer, maar hier verwacht ik ze eigenlijk allebei niet”. Niet veel later meldde zich de eerste bosbeekjuffer, en later ook meer. Tot mijn grote vreugde kwamen er – toen de zon wat meer door kwam – ook nog twee patrouillerende mannetjes gewone bronlibel bij! Prachtig! Helaas gingen ze niet zitten, en alleen langzaam over het beekje heen en weer vliegen, en was een foto dus onmogelijk. Bij de hoofdstroom waar we later kwamen, zagen we zelfs nog een eileggend vrouwtje gewone bronlibel, die dat op prachtige wijze deed. Dit heb ik gefilmd, en daarna in slow motion gezet zodat je het extra goed kunt zien!

Dit is het filmpje in originele snelheid:

Een gave dag, ik ben benieuwd wat de rest van de vakantie brengt!

De ezels, koeien en paarden lopen overal door het gebied, en ook in de dorpjes binnen het gebied. Soms moest je flink lang wachten of door de berm.
De ezels, koeien en paarden lopen overal door het gebied, en ook in de dorpjes binnen het gebied. Soms moest je flink lang wachten of door de berm.

IMG_3119 ezels

Koraaljuffer
Koraaljuffer
Bruinrode heidelibel
Bruinrode heidelibel
Bosbeekjuffer
Bosbeekjuffer

 

Dockens Water, 31 juli

 

Vandaag gingen we wandelen bij Dockens Water, maar het stelde minder voor dan het klinkt, want het was maar een klein beekje, en door de droogte ook op veel plaatsen droog gevallen. Ondanks dat duurde het niet lang voordat ik de eerste bronlibel had ontdekt, een patrouillerend mannetje, gevolgd door nog eentje. Ze vlogen beide wat heen en weer over de beek tot er één ging zitten op een tak vlak voor mijn neus. Toen moest ik natuurlijk weer aan de slag: foto’s maken! Daarna kwamen we bij een plekje twintig meter verderop, waar meer zon was, en ook gelijk véél meer libellen! Een paar beekoeverlibellen, heel veel bruinrode heidelibellen en nóg meer bronlibellen. Ook hier gingen de bronlibellen ook regelmatig even zitten en er volgden nog meer foto’s.

Daarna liepen we verder stroomafwaarts en ontdekte mijn vader een keizersmantel, en ik een vrouwtje gewone bronlibel, hangend in een struikje. Daarna liepen we verder, en zagen we bij een ander stukje beek weer een aantal bronlibellen, en verder niet zoveel meer, tot we bovenop een heuvel bij een open plek in het bos kwamen met veel bloemen. Hier vlogen een aantal keizersmantels rond.

Verder niks, want op dat moment waren we bijna terug bij de auto.

Badderende fluiter in de beek
Badderende fluiter in de beek
Gewone bronlibel
Man gewone bronlibel
Gewone bronlibel
Man gewone bronlibel
Copula bruinrode heidelibel
Copula bruinrode heidelibel
Man gewone bronlibel
Man gewone bronlibel
Man beekoeverlibel
Man beekoeverlibel
Vrouw gewone bronlibel
Vrouw gewone bronlibel
Vrouw gewone bronlibel
Vrouw gewone bronlibel

 

Reptielen, 1 augustus

 

Deze 1 augustus was geen mooie dag. Ondanks dat gingen we reptielen zoeken. Het wilde niet echt lukken, dus gingen we begin van de middag naar een reptielencentrum in de buurt. Dit was buiten, en ze hadden een paar bakken met alleen inheemse reptielen en amfibieën. En omdat het buiten was, en zo natuurlijk mogelijk aangelegd moest je flink geluk hebben om iets te zien. Dat geluk hadden we, want we hebben wel vier hazelwormen, twee adders, één gladde slang en een aantal rugstreeppadden gezien.

Twee adders
Twee adders
Kleine zonnedauw
Kleine zonnedauw

 

Mountainbiken, 2 augustus

 

Op 2 augustus gingen we mountainbiken. Helaas mochten we hier niet zo veel offroad, dus was het niet heel spectaculair, maar wel leuk. Het weer was niet mooi, maar wel droog, dus prima om te fietsen. Qua natuur hebben we deze dag niks spectaculairs gezien.IMG_3668 mountainbike

Lekker door de doorwaadbare plaats :-)
Lekker door de doorwaadbare plaats 🙂

 

Dagje strand en duinen, 3 augustus

 

Op 3 augustus gingen we een dagje naar de duinen en het strand. We gingen bij Hengistbury Head. Eerst gingen we een stukje over een vlonderpad door de duinen, waar we op het randje van het vlonderpad precies tien levendbarende hagedissen telden, die ondanks dat het best druk was rustig lagen te zonnen. Daarna liepen we door, en kwamen we via een geelsprietdikkopje en een poeltje met jonge rugstreeppadjes bij een ander poeltje met vuurjuffers, tangpantserjuffers, watersnuffels, een grote keizerlibel en een eileggende bruine glazenmaker.

Aan het eind van de dag gingen we nog even zwemmen in de grote blauwe zee.

Levendbarende hagedis op het vlonderpad
Levendbarende hagedis op het vlonderpad
Nog eentje
Nog eentje
Geelsprietdikkopje
Geelsprietdikkopje
Copula tangpantserjuffer
Copula tangpantserjuffer
Branding
Branding

 

Beau Lieu, 4 augustus

 

Beau Lieu klinkt heel Frans, en dat is het ook, maar het ligt toch nog in New Forest, en de Engelsen spreken het niet uit als “Bo Lieu” maar als “Bju Lie”. Het is een bos- en veengebied, met veel beekjes. Langs die beekjes zagen we onder andere beekoeverlibellen, gewone pantserjuffers, vuurjuffers, paardenbijters, grote keizerlibellen, een zwarte heidelibel en natuurlijk ook weer twee gewone bronlibellen! Ik vond dit ondanks al deze soorten geen heel geweldige dag.

Vrouwtje heideblauwtje
Vrouwtje heideblauwtje
Grote keizerlibel
Grote keizerlibel

 

Naar Dartmoor, 5 augustus

 

Op 5 augustus gingen we verhuizen van New Forest naar Dartmoor, in de Zuid-West punt van Engeland. Veel rijden dus, geen pretje, want inmiddels hadden we wel ontdekt dat Engeland – waar je ook bent – één grote file is… Onderweg gingen we in de buurt van Charmouth nog even zwemmen in de Atlantische Oceaan. Tijdens dat zwemmen vloog er nog wel een Jan-van-gent voorbij.

 

Harford, 6 augustus

 

Op onze eerste dag in Dartmoor gingen we het gebied achter ons huis verkennen. Eigenlijk maar een troosteloze, bergachtige vlakte van rotsen, gaspeldoorns en adelaarsvarens. Op de top zagen we wel argusvlinders en tapuiten, en bij een bron zagen we – jawel – twee gewone bronlibellen!

De schapen genieten ook van het uitzicht
De schapen genieten ook van het uitzicht
Argusvlinder
Argusvlinder
Geen idee welke soort, maar wel een mooie schaatsenrijder!
Geen idee welke soort, maar wel een mooie schaatsenrijder!
De bronlibel landde met een bij in z'n kaken
De bronlibel landde met een bij in z’n kaken
En even later had hij een wesp te pakken!
En even later had hij een wesp te pakken. Hij dacht zeker bij zichzelf: “wie zwart met geel is moet zwart met geel eten!”

 

River Dart, 7 augustus

 

Op 7 augustus gingen we leuke vlinders en libellen zoeken langs de River Dart, een woeste bergbeek, één grote stroomversnelling! Natuurlijk met grote gele kwikstaarten, en tot mijn grote verbazing ook bronlibellen. Ik had verwacht dat deze beek te groot en woest zou zijn voor deze soort, maar nee hoor! Er vlogen ook volop keizersmantels rond, en tot mijn – nog steeds – allergrootste verbazing zagen we een venglazenmaker. Ver van het veen met vennen, langs de woeste beek. Echt onvoorstelbaar! Maar goed, geen probleem hoor! Ook zagen we nog een Britse roodbuikwaterspreeuw, jawel dat is een (onder)soort. De bosrandparelmoervlinder waar we op gehoopt hadden is niet gelukt.

Eikenpage
Eikenpage
Man gewone bronlibel boven de River Dart
Man gewone bronlibel boven de River Dart
Keizersmantel
Keizersmantel
Man venglazenmaker
Man venglazenmaker, geen mooie foto door de korte tijd en de grote afstand.
Roodborsttapuit
Roodborsttapuit

 

River Erme, 8 augustus

 

Op 8 augustus gingen we wandelen langs de River Erme, tussen Ivybridge en ons dorpje Harford. Helemaal in het begin heb ik op het pad een loopkever gevangen, van het geslacht Carabus, maar hij leek op geen enkele Carabus van mijn tabel, en ook met Britse tabellen van internet kwamen we er niet uit. Ik ga hem nu opsturen naar Mark van zomerkamp, ik hoop dat hij eruit kan komen!

Langs de Erme – en dat moest ook wel – een Britse roodbuikwaterspreeuw, best een tam exemplaar! Natuurlijk ook bosbeekjuffers, géén bronlibellen, en wel weer enkele keizersmantels.

Ik zweer dat ik deze foto van de grote gele kwikstaart niet geshopt heb! De omstandigheden en mijn camerainstellingen maakten deze ogenschijnlijk geshopte foto precies zo!
Ik zweer dat ik deze foto van de grote gele kwikstaart niet geshopt heb! De omstandigheden en mijn camerainstellingen maakten deze ogenschijnlijk geshopte foto precies zo!
Zwartbuikwaterspreeuw
Britse roodbuikwaterspreeuw
Zwartbuikwaterspreeuw
Britse roodbuikwaterspreeuw

 

Dagcruise, 9 augustus

 

Op 9 augustus gingen we een dagcruise doen. Dat hield in dat we begonnen in Torquay, daar de bus namen naar Paignton, vanaf daar met de stoomtrein naar Kingswear, daar met de voetveer over de Dart naar Dartmouth en daarna met de boot over zee terug naar Torquay.

De boottocht was sowieso het meest geweldig! Ik heb de hele tijd samen met mijn vader met een verrekijker en camera in de aanslag aan de reling gestaan. Al heel snel werd er omgeroepen dat er links dolfijnen te zien waren, en het schip werd stil gelegd. Het waren twee bruinvissen! Na een tijdje lag er een zeehond op de rotsen, en het schip voer er op een metertje of vijftien afstand héél langzaam voorbij! Daarna ontdekte ik vijf Jan-van-genten die vlakbij de boot rondvlogen, en tegelijkertijd werd er omgeroepen dat er weer dolfijnen waren, en net als de vorige keer zwommen er bruinvissen rond de boot, vijf stuks! Het was echt geweldig!

Spaanse vlag in Kingswear
Spaanse vlag in Kingswear
Bruinvis
Bruinvis
Gewone zeehond
Gewone zeehond
Jonge Jan-van-gent
Jonge Jan-van-gent
Volwassen Jan-van-gent
Volwassen Jan-van-gent
Jan-van-genten
Jan-van-genten
Tuimelaars
Bruinvissen
Ik zag deze Jan-van-gent duiken, en maakte een foto. Pas een paar uur later, toen ik de foto nog een keer bekeek zag ik dat er ook een tuimelaar op stond!
Ik zag deze Jan-van-gent duiken, en maakte een foto. Pas een paar uur later, toen ik de foto nog een keer bekeek zag ik dat er ook een bruinvis op stond!
Kuifaalscholver
Kuifaalscholver
Zilvermeeuw
Zilvermeeuw

 

Sheepstor, 10 augustus

 

Op de één na laatste dag gingen we lopen bij Sheepstor, in een veengebied. Het wemelde er van de tapuiten, en natuurlijk ook weer een mooie beek. Het was erg slecht libellenweer, dus het enige wat we hebben gezien was een verkleumde bronlibel die aan een sprietje hing. De tapuiten waren wel erg leuk.

Pony
Pony
Man tapuit
Man tapuit
Vrouw tapuit in het landschap
Vrouw tapuit in het landschap
Vrouw gewone bronlibel
Vrouw gewone bronlibel

 

Stoke Point, 11 augustus

 

Op onze laatste dag gingen we bij Stoke Point in een gebiedje zitten, met uitzicht op zee. We hebben daar niet veel gelopen, maar in de tijd dat we gelopen hebben liep er wel een hermelijn over het pad. Helaas was ik te laat met mijn camera. Verder hebben we een hele tijd gezeten, en in die tijd kwamen er maar liefst vierentwintig Jan-van-genten en een grote jager voorbij! Ook hoorden we een cirlgors, één van de zeldzaamheden van het gebied. Helaas niet op de foto (wel gezien), maar ik heb wel het geluid opgenomen. Hoor het hier.

Daarna hebben we nog even gezwommen bij de monding van een rivier.

Man geelgors
Man geelgors
Zeeanemoon
Paardenanemoon
Kleine zilverreiger
Kleine zilverreiger
Kleine zilverreiger
Kleine zilverreiger

 

Back to home, 12 augustus

 

Op 12 augustus gingen we naar huis, nou ja, de eerste etappe. We zouden vandaag tot een B&B vlakbij Dover gaan, en dan de dag daarna echt naar huis.

We gingen vandaag nog wel even pauze houden bij een leuk kalkgraslandgebied vlakbij Londen, maar voor we daar waren was het ook wel drie uur geweest, want door een verkeerde afslag te nemen en er pas laat achter te komen kwamen we zowat middenin Londen terecht. Nou ja, ook leuk toch! Na een stukje langs de Thames gereden te hebben, een paar rode dubbeldekkers gezien te hebben en een van de paleizen kwamen we dan toch aan. Hier vond ik het aantal vlinders eigenlijk bar tegenvallen, maar ondanks dat zagen we een grote parelmoervlinder, enkele keizersmantels, icarusblauwtjes, een paar kommavlinders en een adonisblauwtje!

Grote parelmoervlinder
Grote parelmoervlinder
Man adonisblauwtje
Man adonisblauwtje
Kommavlinder
Kommavlinder

 

Back to home (en nu echt!), 13 augustus

 

Op 13 augustus gingen we dan écht naar huis. Natuurlijk weer met de boot naar Frankrijk. Daar zagen we een paar drieteenmeeuwen, veel Jan-van-genten en er was een meeliftende zilvermeeuw die alle aandacht kreeg van allerlei mensen vanwege zijn opvallende plek en de afstand tot waar je kon komen (de meeste foto’s heb ik van een centimeter of dertig gemaakt). Verder was het vooral veeeeeel rijden, maar we kwamen er wel mee thuis zodat ik al mijn ruim 1700 foto’s op de computer kon zetten.

De krijtrotsen van Engeland
De krijtrotsen van Engeland
Volwassen drieteenmeeuw
Volwassen drieteenmeeuw

IMG_4812 zilvermeeuw

Nog een fotootje
Nog een fotootje
Jan-van-gent
Jan-van-gent
Jan-van-gent in het landschap
Jan-van-gent in het landschap
De veerboot
De veerboot

 

Links:

http://observado.org/sound/view/47942

Eén reactie op “Twee weken Engeland”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: