Ravenswoud/Fochteloërveen

De afgelopen dagen ben ik bij mijn vriendin Sarah in Ravenswoud wezen logeren. Ik ben één keer eerder bij haar thuis geweest; https://janboelvanfladderaarsenkruipers.wordpress.com/2015/09/23/kikker-in-de-boom-slang-in-het-water/.

Sarah moest nog wel naar school, maar gelukkig geen al te lange dagen en zonder huiswerk. Bovendien kon ik me in de tijd dat ze op school was prima vermaken in hun tuin.

Maandag kwam ik na schooltijd aan. In haar bijzondere tuin van 9 ha gingen we gelijk zwemmen in de zwemvijver, een flink ven vol waterleven. Daarna ging ik vooral even naar de libellen en de boomkikkers kijken. Daarbij vonden we ook 3 kamsalamanders. We konden op het braamstrueel 7 boomkikkers vinden, en qua libellen zaten er eigenlijk helemaal niet zo heel veel soorten. Wel tang- en gewone pantserjuffer, watersnuffel, lantaarntje, variabele waterjuffer, bloedrode heidelibel, grote keizerlibel, gewone oeverlibel en koraaljuffer.

Kamsalamander
Kamsalamander
Lantaarntje met boomkikker op de achtergrond
Lantaarntje met boomkikker op de achtergrond
Twee babyboomkikkertjes
Twee babyboomkikkertjes
Toepasselijk bij mijn shirt!
Toepasselijk bij mijn shirt!
Boomkikker
Boomkikker
Tangpantserjuffer man
Tangpantserjuffer man

De volgende ochtend, toen Sarah op school was, zat ik nog binnen, toen ik een harde kreet van buiten kwam, afkomstig van de vader van Sarah. Ik greep m’n camera en rende naar buiten, waar hij net met een flinke ringslang in zijn hand de hoek om kwam. Die had hij in de moestuin gevonden, en een flinke fotosessie volgde, met succes!

Ringslang
Ringslang

Verder was het die dag niet zo heel mooi weer, waardoor ik veel binnen heb geschuild. Voor ’s middags had de vader van Sarah nog wat leuks geregeld: een vriend van hem doet veldwerk in een gebied in de buurt; het Aekingerzand. Daar konden we een uurtje meelopen. We zouden boompiepers gaan ringen, maar vanwege het slechte weer heeft hij ons alleen het nest laten zien. Daarna liet hij ons een graspiepernest laten zien waar enkel een koekoek van 5 dagen oud in lag. Intussen vloog er ook een grauwe kiekendief rond, ook erg leuk!

Babykoekoek
Babykoekoek

Op woensdagochtend heb ik fanatiek libellen gekeken in de tuin. Daarbij kwam ik niet op meer soorten dan ik hiervoor al genoemd heb. ’s Middags ging ik met Sarah het Fochteloërveen in, op zoek naar veenhooibeestje, slangen, slangenarend en kraanvogels. De slangen zijn wel gelukt, althans, één slang. Helemaal in het begin stak een ringslang het fietspad over. De rest van dit lijstje is helaas niet gelukt. Een erg leuke verrassing was wel dat het er vol zat met paapjes! Ik wist niet dat die als broedvogel nog in Nederland voorkwamen, maar blijkbaar wel dus!

Bloedrode heidelibel
Bloedrode heidelibel
Lantaarntje, tandem
Lantaarntje, tandem
Watersnuffel
Watersnuffel
Dezelfde spriet een minuut later, nu met variabele waterjuffer...
Dezelfde spriet een minuut later, nu met variabele waterjuffer…
Tangpantserjuffer man
Tangpantserjuffer man
Paapje
Paapje

Tijdens het avondeten sprongen Sarah en haar vader ineens op, omdat er een beest door de zwemvijver zwom. Ik zag nog niks, maar Sarah rende erheen en vertelde ons dat het een muis was. Het bleek een dwergmuis te zijn; die had ik ook nog nooit gezien, dus een fotosessie volgde! Daarna kroop het zwangere vrouwtje de kant op en bleef daar zitten. Terwijl we haar alle gelegenheid gaven om weg te rennen gingen we proberen of haar konden aaien, en dat lukte! Ze bleef gewoon zitten!

IMG_1456 kleiner
Dwergmuis te water

Op donderdagochtend ging ik naar het musical van Sarah, maar voor die tijd zwom er nog een ringslang door de zwemvijver, die natuurlijk op de foto moest. Na het musical heb ik nog een kamsalamander gefotografeerd en was het helaas tijd om met de trein terug te reizen. Wat een gave week!!!!

Ringslang te water
Ringslang te water
Variabele waterjuffer, tandem
Variabele waterjuffer, tandem
Kamsalamander
Kamsalamander

2 Reacties op “Ravenswoud/Fochteloërveen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: