Werkweek Achterhoek

Afgelopen week ben ik met de klas in de Achterhoek geweest; we gingen op kamp (ook al noemen ze het op school werkweek) bij een boerderij in Rekken. We kampeerden op een veldje naast boerderij de Dennekamp van boer Piet.

’s Ochtends moesten we van 9:00-12:00 uur werken op de boerderij, en na die tijd gingen we leuke dingen doen.

Maandag, de dag van aankomst deden we alles rustig aan. Wel ’s middags nog 1,5 uur werken, maar daarna was de rest van de middag vrij.

Op dinsdag was ik al om 5:00 uur wakker, en Milan, met wie ik in de tent sliep, had gezegd: als je ’s ochtends vroeg wakker bent, en je gaat beesten zoeken, dan mag je me wakker maken! En zo kropen we om 5:30 uur de tent uit, om een eind te gaan lopen. We gingen naar het Haaksbergerveen (2 km verderop, mijn docent Hanneke vond het best, als we maar op tijd terug waren). Onderweg zagen we 2 reeën, en moeilijk veel hazen. In het Haaksbergerveen zelf waren veel juffertjes: azuurwaterjuffertjes, mijn eerste koraaljuffers van het jaar, een pantserjuffer die ik niet op de foto heb kunnen krijgen, geen idee welke soort precies, een variabele waterjuffer en een lantaarntje. Helaas geen grote libellen. De terugweg deden we ook niet helemaal efficiënt, waardoor we minstens 3 km hebben omgelopen, en we een half uur te laat waren voor het ontbijt…..

Ree
Ree
Mijn eerste koraaljuffer van het jaar!
Mijn eerste koraaljuffer van het jaar!
3 mannetjes azuurwaterjuffer
3 mannetjes azuurwaterjuffer
Poelkikker
Poelkikker

Op woensdag gingen we ’s middags waterskiën, wat niet veel met natuur te maken heeft, maar wel heel erg leuk was!

Blaadjes voor de zonsondergang
Blaadjes voor de zonsondergang
Zonsondergang bij de boerderij
Zonsondergang bij de boerderij

Donderdagmiddag mocht ik een libellenexcursie leiden in het Haaksbergerveen, voor 10 geïnteresseerde klasgenoten. We vonden helaas niet zo heel veel soorten, en bar weinig grote libellen. Wel heel veel koraaljuffers, azuurwaterjuffertjes en een paar pantserjuffers, waarvan één mannetje gewone pantserjuffer, en één vrouwtje houtpantserjuffer.

Groentje
Groentje
Mijn eerste heideblauwtje van het jaar!
Mijn eerste heideblauwtje van het jaar!
Kleine zonnedauw
Kleine zonnedauw
Een kluitje eikenprocessierupsen dat uit de boom gedonderd is. We hebben ze maar niet van de weg geraapt.....
Een kluitje eikenprocessierupsen dat uit de boom gedonderd is. We hebben ze maar niet van de weg geraapt…..

Daarna ontdekte ik met Milan, die als enige nog extra lang met mij mee wilde, een vrouwtje juffer, in een andere hoek van het Haaksbergerveen. Ik dacht: “Hé, leuk! Een vrouwtje juffer, moeilijk om te determineren, laten we dat thuis gaan doen!” En toen we dat op het kampterrein gingen doen kwamen we wel 3x bij dezelfde soort uit, en ook in de libellengids leek het te kloppen: vrouwtje gaffelwaterjuffer! Een nieuwe soort voor Midden- en Noord-Nederland! Helaas vertelden mensen op Facebook, en beheerders van waarneming.nl dat de tekening niet precies klopte, en het pterostigma zo goed op gaffel leek omdat het nog zo’n vers vrouwtje was. Toch een vrouwtje azuur dus……

Mijn docent gaat maandag in de les een S.O. over libellen krijgen, van wat ze van mij gehoord heeft, en hieronder kan ze de soorten en de kenmerken nog een keertje doorkijken…… Vandaar dat het zo uitgebreid is deze keer 😉 . De foto’s van de rest van het kamp houd ik voor mij en mijn klas.

Nogmaals, 3 mannetjes azuurwaterjuffer. Te herkennen aan het vormpje dat op segment 2 staat. Bij deze soort is dat een soort hoekige U. Bij andere soorten kan dat een ander vormpje zijn, zoals bij watersnuffel een driehoekje en bij variabele waterjuffer een Y.
Nogmaals, 3 mannetjes azuurwaterjuffer. Te herkennen aan het vormpje dat op segment 2 staat. Bij deze soort is dat een soort hoekige U. Bij andere soorten kan dat een ander vormpje zijn, zoals bij watersnuffel een driehoekje en bij variabele waterjuffer een Y.
Een mannetje gewone pantserjuffer. Geen "schiereilandje" (streepje met puntje eraan) op de zijkant van het borststuk. Het pterostigma (vlekje op de vleugel) heeft maar één kleur: donkerbruin, met enkel een wit zoompje op de korte zijde. Daarnaast metaalglanzend groen, daardoor te onderscheiden van waterjuffers die meestal blauw met zwart zijn.
Een mannetje gewone pantserjuffer. Geen “schiereilandje” (streepje met puntje eraan) op de zijkant van het borststuk. Het pterostigma (vlekje op de vleugel) heeft maar één kleur: donkerbruin, met enkel een wit zoompje op de korte zijde. Daarnaast metaalglanzend groen, daardoor te onderscheiden van waterjuffers die meestal blauw met zwart zijn.
Vrouwtje azuurwaterjuffer. Vrouwtjes waterjuffer zijn niet tot nauwelijks te doen, dus ik zal Hanneke sparen en die niet op het S.O. geven....
Vrouwtje azuurwaterjuffer. Vrouwtjes waterjuffer zijn niet tot nauwelijks te doen, dus ik zal Hanneke sparen en die niet op het S.O. geven….
Vrouwtje houtpantserjuffer. Ook dit is een metaalglanzend groene juffer. Deze heeft een heel licht bruin pterostigma, en wél een "schiereilandje". Het is een vrouwtje omdat ze heel korte achterlijfaanhangsels (sprietjes op het uiteinde van het achterlijf) heeft.
Vrouwtje houtpantserjuffer. Ook dit is een metaalglanzend groene juffer. Deze heeft een heel licht bruin pterostigma, en wél een “schiereilandje”. Het is een vrouwtje omdat ze heel korte achterlijfaanhangsels (sprietjes op het uiteinde van het achterlijf) heeft.
Man gewone oeverlibel. Deze is lichtblauw, met een zwart uiteinde van het achterlijf. Deze soort heeft behalve de pterostigma's geen vlekken op de vleugel, en daarmee onderscheidt hij zich van platbuik en bruine korenbout.
Man gewone oeverlibel. Deze is lichtblauw, met een zwart uiteinde van het achterlijf. Deze soort heeft behalve de pterostigma’s geen vlekken op de vleugel, en daarmee onderscheidt hij zich van platbuik en bruine korenbout.
Mannetje viervlek. Deze heeft aan allebei de kanten van het lijf op twee vleugels samen VIER VLEKKEN. Naast het pterostigma (soms met extra grote vlek erbij, zoals bij deze) heeft deze dus bij de knoop (waar de vleugel een klein beetje een bocht maakt) nog een vlek. Ook heeft deze soort gele vlekken langs het achterlijf en een lichte snuit (op deze foto niet te zien).
Mannetje viervlek. Deze heeft aan allebei de kanten van het lijf op twee vleugels samen VIER VLEKKEN. Naast het pterostigma (soms met extra grote vlek erbij, zoals bij deze) heeft deze dus bij de knoop (waar de vleugel een klein beetje een bocht maakt) nog een vlek. Ook heeft deze soort gele vlekken langs het achterlijf en een lichte snuit (op deze foto niet te zien).
Koraaljuffer, een knalrood juffertje dat zich onderscheidt van bijna dezelfde vuurjuffer doordat deze rode poten heeft. Een vuurjuffer heeft zwarte poten, en een koraaljuffer dus rode.
Koraaljuffer, een knalrood juffertje dat zich onderscheidt van bijna dezelfde vuurjuffer doordat deze rode poten heeft. Een vuurjuffer heeft zwarte poten, en een koraaljuffer dus rode.
Dit is het vrouwtje azuurwaterjuffer waar we zo lang op gepuzzeld hebben. Een vrouwtje, dus ik zal deze je niet aandoen....
Dit is het vrouwtje azuurwaterjuffer waar we zo lang op gepuzzeld hebben. Een vrouwtje, dus ik zal je deze niet aandoen….

3 Reacties op “Werkweek Achterhoek”

  1. Oei, het is gedaan met mijn welverdiende rust ! Vanaf nu moet ik hard leren want ik wil wel een goed cijfer halen. Maar goed,ook al zou dat niet lukken…leuk en interessant was het in ieder geval !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: