Ecologie in een ecodorp

Op de Wageningse Berg staat een mobiel ecodorp. Daar woont een oud-klasgenoot van vorig jaar van mij een deel van de tijd. Het staat op het terrein van het oude Pieter Pauw-ziekenhuis. Tussen alle ruïnes van het ziekenhuis zijn prachtige stukjes groen en bos.

Omdat er achter het terrein een AZC komt moet er een weg midden over het terrein komen. Dat moet allemaal zo snel gebeuren dat er geen flora- en faunaonderzoek gaat komen, wat de bewoners niet vinden kunnen. Daarom heeft de moeder van die oud-klasgenoot mij uitgenodigd om eens te komen kijken of er wat bijzonders op het terrein zit. Dat wilde ik maar al te graag doen, en daarom stond ik om kwart over acht bij hun op het terrein. Eerst maar eens naar reptielen en vogels kijken. Reptielen heb ik helemaal niet kunnen vinden, ook zitten ze er ongetwijfeld, en vogels meer van het gewone grut. Toch kwam ik nog een leuke verrassing tegen. Ik had hier totaal geen libellen verwacht, en toen zat daar op de grond voor mijn neus nota bene een vrouwtje Noordse witsnuitlibel! Er is geen veen met vennen te bekennen binnen een straal van 10 kilometer.

Gele halvemaanzweefvlieg, tja, er zijn onlogischer namen :-)
Gele halvemaanzweefvlieg, tja, er zijn onlogischer namen 🙂
Zijkant
Zijkant
Lelietje-van-dalen
Lelietje-van-dalen
Wie weet welke witsnuitlibel dit is?
Vrouwtje Noordse witsnuitlibel
Witsnuit
De witte snuit
Landkaartje
Landkaartje

Daarna werd ik door een bewoner naar een klein vijvertje geleid. Het valt totaal niet op, en als je niet weet waar je moet zoeken vind je het ook niet. Rond dat vijvertje waren erg veel salamanders. En niet zomaar kleine watersalamanders, ja, die waren er ook, maar ook Alpenwatersalamanders!!! Die had ik nog nooit gezien, en nu zag ik er wel vijf! Ook zat het vijvertje bomvol met libellenlarven. Daar heb ik me de rest van de tijd mee vermaakt om die goed op de foto te krijgen.

Vrouwtje Alpenwatersalamander
Vrouwtje Alpenwatersalamander
Mannetje Alpenwatersalamander
Mannetje Alpenwatersalamander
Ja, laat maar zien hoe groot je bent!
Ja, laat maar zien hoe groot je bent!

3 Reacties op “Ecologie in een ecodorp”

  1. Goeiemorgen Jan-Freerk ! Wat maak jij toch een leuke en mooie dingen mee ! Mijn schoonzoon is archeoloog. Bij een nieuw te bouwen winkelcentrum of woonwijk moet altijd de grond onderzocht worden op archeologische resten. Romeinse voorwerpen, aardewerk van het Klokbekervolk e.d.
    Blijkbaar wordt zoiets ook gedaan met de flora en fauna. Daar heb ik nooit bij stil gestaan. Super !
    Staat er voor vandaag ook weer iets bijzonders op het programma ?
    Tot morgen, Hanneke

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: