Meivakantie Holten

Deze vakantie bestond voor het eerste deel uit op stap gaan met Corné, het tweede deel op meivakantie in Holten, en het derde deel een Hemelvaartskamp van de NJN op het Buurserzand.
Dit stuk gaat over de meivakantie in Holten. Mijn familie heeft daar namelijk een eigen vakantiehuisje in het bos, waar we met de hele familie om de beurt in kunnen. Wij gingen nu in de meivakantie.
Toen we aankwamen begon het net een beetje lekkerder weer te worden. Er waren eekhoorntjes en konijntjes die rond het huisje rondrenden. Klik hier voor een filmpje van een konijntje dat bijna de boom in klimt om aan eten te komen! We kwamen pas laat in de middag aan, dus op deze vrijdag was er niet veel meer te doen.
Op zaterdag gingen we rond Rijssen fietsen. Per ongeluk kwamen we in het natuurgebied de Overtoom terecht.
We zagen jonge gruttootjes, jonge kievitjes en een zomertaling. Terwijl we die vanuit een kijkhut bekeken, keek ik ook even op waarneming.nl. Ik zag dat er steltkluten bij Rijssen gezien waren, en toen ik op “Route via Google Maps” drukte, gaf hij 3 minuten fietsen aan! Het bleek bij een plas aan de andere kant van het gebiedje te zijn! En ja hoor, daar liepen ze, het waren er twee. Helaas was het wel erg grote afstand. Voor de afstand vind ik dat ik ze er nog best aardig op heb gekregen. De haas die langs kwam rennen was trouwens ook erg leuk, zoals die door het water plonste.

Grutto met twee jongen
Grutto met twee jongen
Twee steltkluten
Twee steltkluten, wel enorme afstand…
Haas(t)
Haas(t)
Steltkluten vliegend, eveneens enorme afstand
Steltkluten vliegend, eveneens enorme afstand
Zanglijster
Zanglijster


Op zondag gingen we vroeg op pad. We gingen naar de Haarlerberg (Sallandse Heuvelrug) om korhoenders te zoeken! Als snel zagen we drie beflijsters (helaas was de afstand groter dan mijn camera leuk vond), en een stuk of wat tapuiten. Korhoenders lukten helaas niet. Andere vogelaars vertelden ons dat we op de verkeerde plek aan het zoeken waren…. Daarna nog een mooi fietstochtje gehad, en een tijdje rond het huisje gezeten. ’s Middags ging ik nog een keer met mijn vader naar de Overtoom, maar de steltkluten waren gevlogen. Wel waren de grutto’s en andere weidevogels erg leuk om naar te kijken, en heb ik leuke plaatjes kunnen schieten. Ik heb ook een filmpje gemaakt van een alerte grutto-ouder: klik hier om het te bekijken!

Tapuit op de Haarlerberg
Tapuit op de Haarlerberg
Kneu
Kneu
Zeurende grutto Overtoom
Zeurende grutto Overtoom
Badderende grutto
Badderende grutto
Vliegende én roepende grutto
Vliegende én roepende grutto
Mannetje zomertaling
Mannetje zomertaling


Maandag ging ik met allebei mijn ouders naar het een of andere bijzondere bos vlakbij Bad Bentheim. Samerrott. Er groeiden erg veel (voor Nederland) bijzondere planten, en mijn ouders zagen blijkbaar zoveel dat we ongeveer 20 minuten over 50 meter deden…. Ik vermaakte me aardig met fotograferen, en af en toe hoorden we een mibo (MIddelste BOnte specht). Die zagen we uiteindelijk ook, maar mijn foto is helaas niet meer dan een bewijsplaatje….

Holwortel
Holwortel
Donkersporig bosviooltje
Donkersporig bosviooltje
Bosbingelkruid
Bosbingelkruid
Gulden boterbloem
Gulden boterbloem
Witte klaverzuring
Witte klaverzuring
Bosanemoon
Bosanemoon
Heelkruid
Heelkruid
Daslook
Daslook
Eenbloemig parelgras
Eenbloemig parelgras
Bosanemoon met parasiet
Bosanemoon met parasiet
Bloeiende eenbes
Bloeiende eenbes
Muskuskruid
Muskuskruid
Bewijsplaatje mibo
Bewijsplaatje mibo
Slanke sleutelbloem
Slanke sleutelbloem
Eekhoorn bij ons huisje in Holten
Eekhoorn bij ons huisje in Holten


Dinsdag ging ik weer ’s ochtends vroeg met mijn vader naar de Haarlerberg. Iets eerder dan zondag, en nu meteen naar de goede plek. Al vrij snel hadden mede-vogelaars (zonder scoop!) twee hanen gevonden, op ongeveer 2,5 km afstand. Ik kon ze net zien, als stipjes in de boompjes op de horizon.
We gingen naar boven, omdat we daar kans zouden hebben op nog meer. Daar zagen we helaas niks, dus gingen we weer naar beneden.
Daar was ook nog niks, en we fietsten door. Een eindje verderop, in de buurt van waar we die hanen gezien hadden, hoorden we er nu eentje. Bij vlagen best goed te horen, maar soms overstemd door de wind. Daarna reden we nog een eindje door, en parkeerden daar de fietsen om verder te lopen. Al heel snel vloog er een rode wouw langs, helaas niet mooi genoeg voor een fatsoenlijke foto. Niet lang daarna, om 9:10 uur, kwam er een beest aan vliegen, dat ik heel snel herkende. En nog geen 5 seconden later vloog er een mannetje korhoen op 20 meter hoog over ons heen!!! Gelukkig had ik net genoeg tijd om 2 keer af te drukken.
Daarna hielden we koffiepauze en gingen mijn vader en ik in de heide zitten. We hebben daar misschien wel een uur gezeten, en in die tijd kwamen er een zwarte wouw en een slechtvalk over!! Topochtendje!
’s Middags ging ik alleen nog even naar de Overtoom, waar ik een jagende ruigpootbuizerd ontmoette!

Mannetje korhoen komt overvliegen, hier zie je de bovenkant van zijn vleugel.
Mannetje korhoen komt overvliegen, hier zie je de bovenkant van zijn vleugel.
Op deze foto zie je de onderkant van zijn vleugel
Op deze foto zie je de onderkant van zijn vleugel
Zwarte wouw
Zwarte wouw
Miljoenpoot op de weg
Miljoenpoot op de weg
Ruigpootbuizerd duikt omlaag op de weidevogels af
Ruigpootbuizerd duikt omlaag op de weidevogels af


Woensdag 4 mei was voor mij de laatste dag in Holten voorlopig. Op deze dag ging ik van Holten naar Haaksbergen, waar ik zelf een Hemelvaartskamp voor de NJN had georganiseerd (met wat hulp van een andere NJN’er). Ik moest daar om 12:00 uur een sleutel voor ons scoutinggebouwtje gaan halen. Nadat we dat gedaan hadden had ik nog tot 17:00 uur de tijd om nog iets te gaan doen in die buurt. Het werd het Zwillbrocker Venn, net over de grens in Duitsland. Ik wilde de flamingo’s daar wel eens even gaan bekijken. Er zitten daar 3 soorten (oorspronkelijk tientallen jaren geleden verwilderd): de roze (Europese, inheemse) flamingo, de rode flamingo en de Chileense flamingo. We hebben ze mooi dichtbij gezien. Ik heb ook een filmpje daarvan gemaakt, klik hier om het te bekijken!

Chileense flamingo
Chileense flamingo
Roze flamingo
Roze flamingo
De groep
De groep
Roze
Roze
Roze
Roze
Groep met Chileense, rode en roze flamingo's. Rechts in de foto wordt een rode gevoerd.
Groep met Chileense, rode en roze flamingo’s. Rechts in de foto wordt een rode gevoerd.
Rechts in de foto staat een rode
Rechts in de foto staat een rode, helemaal links ook, die met de rode nek.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: