Bijzondere vondst op de Campus in Wageningen

Twee dagen geleden is er bij de Campus (universiteitsterrein) in Wageningen een heel bijzondere vondst gedaan. Tijdens een planten-invertarisatie in de Alterratuin bij de universiteit is een heel zeldzaam vogeltje gevonden. De baardgrasmus!

De baardgrasmus is een zeer zeldzame dwaalgast hier, die oorspronkelijk in het Middellandse Zeegebied voorkomt. Hoe dit mannetje hier terecht is gekomen? Geen idee, maar hij is duidelijk verdwaald! Het is mogelijk de ondersoort cantillans (Westelijke baardgrasmus), maar dat is nog niet helemaal zeker te zeggen.

Gisteren ben ik voor het eerst gaan kijken, en het was een drukte van jewelste daar. Zeker 40 mensen banjerden door die tuin om het vogeltje te zien. Het is wel makkelijk dat ik zo dichtbij woon, want toen er een stevige regenbui kwam ging ik gewoon even naar huis. Ik had hem toen nog niet gezien.

Na de bui ging ik weer even. Het beest was al drie uur niet gezien, en de meeste mensen gingen er al vanuit dat hij gevlogen was. Toen begon toch iedereen weer te rennen, en even later stonden er ongeveer 40 man op een kluitje naar de baardgrasmus te kijken! Het was helaas vrij waardeloos weer en het begon weer te regenen, dus ik heb geen foto’s kunnen maken.

Grote groep vogelaars die het beestje probeert te spotten
Grote groep vogelaars die het beestje probeert te spotten

Vanochtend ging ik niet weer de tuin in, maar gingen we vanaf de andere kant van de houtwal kijken, omdat we dan het licht mee hadden en sowieso iets beter zicht. Na een minuut of 20 begon iedereen te rennen, en op goed geluk rende ik mee. En ja hoor, daar was dat geniepige beest weer. Nu boven in de struiken, maar omdat er al veel blaadjes aan de bomen waren toch slecht zichtbaar. Toch lukte het mij om een paar bewijsplaatjes te maken waar het beest goed herkenbaar op stond.

Pimpelmees was ook van de partij
Pimpelmees was ook van de partij

Daarna hebben we misschien wel een half uur naar dat beest staan kijken, deels in de berm en deels op de busbaan (dat kostte ons wel boze gezichten van de buschauffeurs…). Steeds was hij even zichtbaar, en dan opeens weer verdwenen.

Baardgrasmus bovenin een boom
Baardgrasmus bovenin een boom

Plotseling zat hij heel laag tussen het kreupelhout, en iedereen liep er op 3 meter afstand achteraan. Af en toe liet hij zich goed zien, maar meestal zat hij te veel tussen de takken. Na ongeveer driekwartier lukte het me om nu een écht goede foto te maken. Bijna meteen daarna verdween hij weer, en ben ik maar naar huis gegaan. Ik ben benieuwd hoelang hij het nog volhoudt met al die stalkers om hem heen.

Laag in het kreupelhout, 2 seconden zonder takjes ervoor, en klik!
Laag in het kreupelhout, 2 seconden zonder takjes ervoor, en klik!

Eén reactie op “Bijzondere vondst op de Campus in Wageningen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: