Nachtelijke expeditie

Gisteravond was een mooie avond. Weliswaar af en toe een buitje, maar dat was voor het doel van mij en mijn vader niet erg. Zodra het donker werd gingen we op pad: we gingen kamsalamanders zoeken!

Kamsalamanders zijn forse salamanders, en ook niet de eerste die je tegen zal komen op zoek naar salamanders. Ze zijn namelijk best zeldzaam. Ik had een tip gekregen van een mede-NJN’er waar bij Wageningen ze moesten zitten, en daar gingen we heen.

Er was daar een poeltje waar we gingen zoeken. Met zaklampen schenen we op het water, en verrassend snel had ik er eentje in het vizier. Deze slome donder lag op haar gemak (haar, want het was een vrouwtje) op de bodem. We zochten verder. Er waren ook veel kleine watersalamanders, en in onze lampen zagen we veel kikkers. Bijna constant hoorden we zowel mannetje als vrouwtje bosuil roepen. Uiteindelijk zagen we vijf kamsalamanders, allemaal vrouwtjes helaas. Ik had heel graag een mannetje willen zien, met zo’n imposante gekartelde kam, maar dat blijft bewaard voor een volgende keer, en die volgende keer zal zeker komen! Deze vijf zagen we niet alleen in het water, op zoek naar meer zagen we er ook nog eentje op het land.

Vrouwtje kamsalamander
Vrouwtje kamsalamander

Eén reactie op “Nachtelijke expeditie”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: