NJN Paaskamp (Paka) Zuid-Limburg

Dit paasweekend ben ik met de NJN op stap geweest, in Zuid-limburg! Ik vertrok op Goede Vrijdag met de trein naar Maastricht, om daarna het kamp in Margraten mee te maken.

Op de dag van aankomst begonnen we meteen met nachtvlinderen. Dit deden we met een felle lamp en een wit laken, waarmee we nachtvlinders hoopten te lokken. Helaas was het nog wat vroeg in het seizoen, en we zagen dan ook niet veel. Er kwam wel een strontvlieg op af, en uiteindelijk ook nog twee nachtvlinders: de tweestreepvoorjaarsuil en de voorjaarskortvleugelmot. Aangezien onze kampleider Daan een heel felle hoofdlamp had, was het absoluut de moeite waard om nog even over het veld te schijnen om te kijken of er nog iets liep. Op die manier zagen we een vos over het veld rennen, en even later in het bos een bosmuis. Tijdens deze zoektocht hoorden we zowel kerkuil, steenuil als bosuil! Ook liet een overvliegende waterral zich horen.

Nachtvlinderen
Nachtvlinderen
Voorjaarskortvleugelmot
Voorjaarskortvleugelmot

De tweede dag gingen we naar het Vijlenerbos, op zoek naar de kortsnavelboomkruiper (ondersoort van taigaboomkruiper, oftewel taibo) en de middelste bonte specht (mibo). Naast ontzettend veel maretakken waren er ook nog andere leuke plantjes, zoals bosanemoon en grote veldbies. Ook lukte het om de taibo vlak voor de lens te krijgen en de mibo te zien! Daarna gingen we naar het Geuldal ten Zuiden van Epen, op zoek naar zeldzame planten. We zagen echte zeldzaamheden zoals zinkboerenkers, vingerhelmbloem en wilde narcis. Al deze genoemde planten bloeiden mooi, en dan was ik de bosgeelster nog vergeten!

Bosanemoon
Bosanemoon
Fraai hertshooi
Fraai hertshooi
Kortsnavelboomkruiper
Kortsnavelboomkruiper
Grote gele kwikstaart bij de Geul
Grote gele kwikstaart bij de Geul
Maretak
Maretak
Bosgeelster
Bosgeelster
Vingerhelmbloem
Vingerhelmbloem
Zinkboerenkers
Zinkboerenkers
Wilde narcis
Wilde narcis

Op weg naar het kampterrein kregen twee mensen bij hetzelfde bobbeltje in weg een lekke band, en omdat er snel boodschappen gedaan moesten worden, bleven een paar mensen achter om de banden te plakken, en de rest ging mee boodschappen doen. Toen bleek dat ik ook een lekke band had moeten krijgen. De andere groep kreeg namelijk 58 kraanvogels en 2 rode wouwen te zien, en wij helemaal niks! Helaas.

’s Avonds gingen we weer even nachtvlinderen, nu met smeer. Helaas was het te winderig, en op twee voorjaarskortvleugelmotten na was er niks te zien.

Op zondag kregen we een slakkenexcursie van een externe excursieleider op de Sint-Pietersberg. Er waren moeilijk veel clausilia’s (kleine puntige slakjes, zie foto’s). Meerdere soorten ook, en ook veel zeldzaamheden. Daarnaast zagen we ook een grote glasslak, een zeer zeldzame soort. Ongetwijfeld ook nog meer wat ik niet onthouden heb. Ook stond het er plaaselijk helemaal vol met tongvaren, waar ook muskuskruid tussen stond. Op de Pietersberg hoorden we ook onze eerste fitis van het jaar, en zagen we malrove, een plant die alleen daar voorkomt.

Egelwegslak
Egelwegslak
Geribde clausilia
Geribde clausilia
Tongvarens overal
Tongvarens overal
De zeer zeldzame grote glasslak
De zeer zeldzame grote glasslak
Goudhaantje
Goudhaantje
Malrove
Malrove
1+1+1 is 1 te veel.... Gewone oliekevers.
1+1+1 is 1 te veel….
Gewone oliekevers.

Na de slakkenexcursie gingen we nog even naar de groeve, waar het lukte de oehoe te zien! Niet het nest, maar het mannetje op een steile richel, te ver weg voor een fatsoenlijke foto. Nog onder de indruk van dit grote uiltje vereerden we De Hoge Fronten in Maastricht met een bezoekje, waar we onze eerste reptielen zagen: 21 muurhagedissen en 1 hazelworm. In een klein poeltje zagen we heel veel gewone padden en kleine watersalamanders. Tot slot voor die dag namen we nog even een kijkje bij het Hamsterreservaat van Sibbe, omdat daar velduilen zaten, maar daar zagen we behalve een hoop vinkachtigen en een blauwe kiek niks.

Oehoe. Ik heb de foto niet verder uitgesneden omdat je er anders helemaal niks meer van ziet. Het was namelijk een nog al grote afstand....
Oehoe. Ik heb de foto niet verder uitgesneden omdat je er anders helemaal niks meer van ziet. Het was namelijk een nog al grote afstand….
Hazelworm laag in de muur
Hazelworm laag in de muur
Mannetje muurhagedis
Mannetje muurhagedis
Mannetje muurhagedis
Mannetje muurhagedis
#luilak
#luilak
Ik heb ook wel vrouwtjes gezien hoor, maar die waren gewoon minder goed te fotograferen.... Mannetje muurhagedis.
Ik heb ook wel vrouwtjes gezien hoor, maar die waren gewoon minder goed te fotograferen…. Mannetje muurhagedis.
Keep
Keep

Dan de laatste dag. Een ochtendje slakken zoeken in het Savelsbos. Hier was grotendeels weer hetzelfde als op de Pietersberg, veel clausilia’s, opgerolde tandslak en een paar naaktslakken. De planten waren ook erg leuk. Ik was erg onder de indruk van de enorme hellingen met één en al daslook, en de enige vindplaats in Nederland voor de amandelwolfsmelk. Er waren ook slanke sleutelbloemen, maar die heb ik even gemist. De taibo liet zich ook nog even horen. Op het laatst kregen we de enige bui van het weekend over ons heen, en ook meteen een flinke. Nat en voldaan sloten we dit kamp af.

Schubvaren
Schubvaren
Amandelwolfsmelk
Amandelwolfsmelk
Helling vol met daslook
Helling vol met daslook, perfect broodbeleg in combinatie met kaas….
Teek
Teek
Zachte naaldvaren
Zachte naaldvaren
Tongvaren
Tongvaren
Vraag me niet hoe het kan, maar ver van het water vandaan vonden we kikkerdril op een blaadje daslook. Als iemand weet hoe dit kan, vertel het maar!
Vraag me niet hoe het kan, maar ver van het water vandaan vonden we kikkerdril op een blaadje daslook. Als iemand weet hoe dit kan, vertel het maar!

2 Reacties op “NJN Paaskamp (Paka) Zuid-Limburg”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: