Prachtig ijskoud!

Gisteren gingen we naar de Ooijpolder bij Nijmegen. Ik wilde liever naar de Oostvaardersplassen, maar mijn vader vond dat te ver weg, en nu gingen we naar de Ooijpolder. Eigenlijk ook nog geen straf, want daar zat al maandenlang een ijduiker. Een ijsduiker? Ja, een ijsduiker! Vraag me niet waarom, want we zaten 200 km van de kust, en dit is een zeevogel, maar het was wel leuk.

De ijsduiker, met zijn snavel als dolk
De ijsduiker, met zijn snavel als dolk

Eerst gingen we ook allerlei bessen fotograferen, en daarna gingen we de Bisonbaai rond, de plas waar de ijsduiker al sinds minstens twee maanden rondzwom. De rode wouw vloog ook al over, en daarbij hadden we ook al zoiets van “oké?!”, maar daarna zagen we dan ook echt de ijsduiker, en dat was pas écht apart!

Rode wouw
Rode wouw

Er zwommen minstens tien brilduikers ook op de plas, en een grote zaagbek. Verder was er eigenlijk niet veel te zien.

Sleepruimen aan de sleedoorn
Sleepruimen aan de sleedoorn

Maar die ijsduiker en brilduikers hebben me wel aardig vermaakt. De ijsduiker dook veel onder, en zwom dan soms ook een paar honderd meter van de plek waar hij onderdook weg, zodat we hem een aantal keren helemaal kwijt waren. Maar zo gebeurde het ook dat hij aan de overkant van de plas (ongeveer 200 meter) onderdook, en een paar minuten later 20 meter voor onze neus bovenkwam.

Mannetje brilduiker
Mannetje brilduiker
Mannetje brilduiker
Mannetje brilduiker
Kramsvogel zit tussen de bessen te smikkelen
Kramsvogel zit tussen de bessen te smikkelen

De brilduikers lieten zich ook van een goede afstand zien en fotograferen. Enkele paartjes bij elkaar, en later ook nog een vrouwtje alleen, die zich vanaf een strandje op ongeveer 15 meter prachtig liet zien.

Vrouwtje brilduiker, prachtig!
Vrouwtje brilduiker, prachtig!
Nog een foto
Nog een foto

Tegelijk was het ook stervenskoud, maximaal -1°C met een stevig briesje. Zeker aan de kant van de plas die in de schaduw lag was het bibberen!

Aan de andere kant van de plas dook de ijsduiker plotseling weer op, en die liet zich ook een paar keer van heel dichtbij, weliswaar met tegenlicht, goed fotograferen. Een superdag, om over de prachtige kramsvogels en koperwieken tussen de bessen in het zonnetje nog niet te spreken.

Een ijsduiker op een ijskoude dag bij Nijmegen! Top!

Bosmuizen zijn bang voor licht. Ze voelen zich bij volle maan al niet meer op hun gemak, laat staan overdag! Ondanks dat alles liet dit dappere schatje zich toch prachtig in het zonnetje fotograferen!
Bosmuizen zijn bang voor licht. Ze voelen zich bij volle maan al niet meer op hun gemak, laat staan overdag! Ondanks dat alles liet dit dappere schatje zich toch prachtig in het zonnetje fotograferen!
IJsduiker met tegenlicht, dichtbij op de plas
IJsduiker met tegenlicht, dichtbij op de plas
Die wil je onder water niet tegenkomen! Moet je die stevige, scherpe snavel eens zien!
Die wil je onder water niet tegenkomen! Moet je die stevige, scherpe snavel eens zien!
Close-up van één van de prachtige koniks die daar rondliepen
Close-up van één van de prachtige koniks die daar rondliepen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: