Sterrenrace

Gisteravond ben ik met mijn vader foto’s gaan maken, maar niet zoals meestal, van vogels, vlinders of slangen. Nee, dit keer gingen we sterren fotograferen.

Rond 20:00 uur kwamen we aan op de plaats waar we wilden zijn: een klein heitje in het bos bij Bennekom, direct langs een fietspad. We hadden twee camera’s mee, mijn nieuwe en de spiegelreflex van mijn vader. We zetten twee statieven neer in de heide, met camera’s erop, en we konden beginnen. Ik wilde graag proberen om foto’s te maken waarop je kon zien dat de poolster stilstaat, en de andere sterren daaromheen draaien.

De sterrenhemel
De sterrenhemel

Met de camera van mijn vader zou dat moeten kunnen. Er was wel een moeilijkheid bij, want je kon alleen een hele lange sluitertijd instellen als je de hele tijd de opnameknop vast bleef houden. Aangezien het vroor dat het kraakte, was dat niet makkelijk. Tegelijk ging mijn vader elke minuut een foto maken van steeds precies hetzelfde stukje lucht met mijn camera, maar deze foto’s zijn allemaal compleet mislukt en waren met fotoshop ook niet meer bij te poetsen helaas……

Van te voren was ik van plan om een sluitertijd van ongeveer 20 minuten te gebruiken, maar dat bleek niet te doen, om die knop zo lang vast te houden. Bij de eerste foto die ik maakte werden mijn vingers al stijf, maar lukte het toch om de knop 7 minuten en 28 seconden vast te houden. Doordat we het diafragma niet goed hadden ingesteld was de foto helemaal overbelicht, maar op de computer heb ik dat mooi aan kunnen passen, waardoor het toch een gave foto is geworden! Ik heb daarna nog drie pogingen gedaan, en twee foto’s daarvan mislukten hopeloos doordat de lens beslagen was! De laatste foto maakte ik met een schone lens en precies 11 minuten sluitertijd. Die eerste foto vind ik het best gelukt.

Hier ben ik in actie met mijn eigen camera - foto Henk Kloen
Hier ben ik in actie met mijn eigen camera – foto Henk Kloen
De eerste foto die ik heb gemaakt, 7 minuten en 28 seconden sluitertijd
De eerste foto die ik heb gemaakt, 7 minuten en 28 seconden sluitertijd. Helaas lopen er twee strepen doorheen. Er vlogen namelijk veel vliegtuigen over…..
De vierde poging, 11 minuten sluitertijd. Ook hier wat strepen door de vliegtuigen…..
De vierde poging, 11 minuten sluitertijd

Na deze pogingen heb ik geprobeerd om een aantal sterrenbeelden op de foto te zetten, maar doordat je niet echt kon zien op de zoeker en op het schermpje wat je deed, was dit erg lastig. De drie sterren op een rij van Orion en de Grote Beer heb ik kunnen fotograferen.

De Grote Beer
De Grote Beer
De drie opvallendste sterren van Orion
De drie opvallendste sterren van Orion

2 Reacties op “Sterrenrace”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: