Interessante nieuwe natuur

Op 1e kerstdag ben ik met m’n vader en moeder naar de nieuwe natuur van de Onlanden geweest, aan de rand van de stad Groningen.

Door bezigheden met familie en NJN(-congres) ben ik er niet eerder aan toe gekomen om de foto’s uit te zoeken en op mijn weblog te plaatsen. Maarrrrrrrr, nu is het er dus.

De Onlanden is een prachtig moerasgebied, waar veel bijzondere vogels te vinden zijn. In de zomer zitten er bijvoorbeeld porseleinhoenen en blauwborstjes. Die hebben we nu natuurlijk niet gezien, maar wel andere leuke dingen. Zo hebben we ook meegedaan met de plantenjacht van het FLORON, met als doel om tussen 25 december en 3 januari zo veel mogelijk soorten bloeiende planten te zien.

Bloeiend klein streepzaad
Bloeiend klein streepzaad

Op de plassen zaten ontzettend veel wintertalingen, maar vooral ook smienten. Ook grauwe ganzen en kolganzen waren er. Toen ik vanaf een bruggetje de smienten op de kant aan het fotograferen was, op een meter of tien afstand, zag ik ineens vanuit een ooghoek dat er op 3,5 meter van mij, in het riet een vrouwtje rietgors ging zitten. De komende vijf minuten bleek dat deze bijzonder veel geduld had. Rustig zat ze de zaadjes uit de rietstengels te pikken, en toen de stengel waar ze op zat leeg was, ging ze gewoon op de rietstengel daarnaast zitten. Een prachtig gezicht, en wat leuk was, was dat ik een moeder met twee kleine kinderen die net passeerden, ook goed het beestje kon laten zien.

Bloeiende rode klaver
Bloeiende rode klaver
Bloeiende madeliefje
Bloeiende madeliefje
Slaapkoppen!!!!!! (dit zijn trouwens smienten)
Slaapkoppen!!!!!!
(dit zijn trouwens smienten)
Boven een slechtvalk en onder een kiekendief. Ik kan op de foto helaas niet zien of het een bruine of een blauwe kiek is, en ze vlogen er op dit moment allebei, dus we houden het maar op blauwe OF bruine kiekendief.
Boven een slechtvalk en onder een kiekendief. Ik kan op de foto helaas niet zien of het een bruine of een blauwe kiek is, en ze vlogen er op dit moment allebei, dus we houden het maar op blauwe OF bruine kiekendief.
Vrouwtje rietgors smult van de zaden in de rietstengels
Vrouwtje rietgors smult van de zaden in de rietstengels
Next
Next
De overscherende slechtvalk
De overscherende slechtvalk
Next
Next

Er kwam een blauwe kiekendief langs, en nog één, en een bruine kiekendief, en vervolgens ook nog een slechtvalk! Omdat al deze roofvogels op dezelfde plek bleven rondvliegen, konden we twee blauwe kiekendieven, één bruine kiekendief én een slechtvalk in één kijkerbeeld bekijken!

De slechtvalk was echt aan het jagen, en op een gegeven moment kwam hij recht op ons afscheren! Doordat het erg snel gebeurde, en ik ook nog bezig was met dat rietgorsje, had ik niet veel tijd om te bedenken hoe ik het ging doen. Vandaar dat de foto van de slechtvalk niet heel geweldig is geworden…..

Daarna gingen we het bruggetje weer ontlasten, en liepen we verder. Iets verderop hoorde mijn vader een baardmannetje, en ik zag hem vliegen. Helaas ging dit erg snel, en ik heb hem zéker niet op de foto gekregen. Verder zagen we nog elf reeën, en een aantal bloeiende bloemen, en dat op eerste kerstdag! We zagen klein streepzaad, rode klaver, madeliefje, raapzaad, dagkoekoeksbloem, vogelmuur, herderstasje en scherpe boterbloem in bloei staan!

Bloeiend raapzaad
Bloeiend raapzaad
Bloeiende dagkoekoeksbloem
Bloeiende dagkoekoeksbloem
Bloeiende vogelmuur
Bloeiende vogelmuur
Bloeiend herderstasje
Bloeiend herderstasje
Bloeiende scherpe boterbloem
Bloeiende scherpe boterbloem

Op de terugweg hebben we nog een tijdje op het bruggetje gestaan, foto’s van de smienten en wintertalingen gemaakt, een praatje gemaakt met een andere vogelaar, vooral over mijn foto-hobby, en de slechtvalk kwam weer langsscheren. Ik hoorde van die vogelaar dat de roerdomp en de zeearend ook regelmatig gezien worden daar, maar dat is helaas niet gelukt….

Hier komt een grappige plaats-afpak-serie
Hier komt een grappige plaats-afpak-serie
Next
Next
Next
Next
En....... Hebbes!
En……. Hebbes!
De slechtvalk komt nog eens langs.....
De slechtvalk komt nog eens langs…..
.....scheren letterlijk
…..scheren letterlijk

Wel een toffe dag, ik wens iedereen die dit leest, een heel fijne jaarwisseling, en een heel tof, natuurrijk, bijzonder en waanzinnig gaaf 2016 toe!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: