Anijs, carbol en abrikoosjes

Van dinsdag de 20e t/m vrijdag de 23e ben ik met mijn ouders op vakantie geweest bij een familievakantiehuisje in het bos in Holten. Alleen in het bos om dat huisje heen staan al leuke paddenstoelen, maar op de Holterberg en het Elsenerveld daar in de buurt is het ook erg leuk.

Een grappig voorbeeld van landart: met dennenappels, en wel zo toepasselijk. Ik heb hem trouwens niet gemaakt, we kwamen hem tegen midden op het pad. Op de Holterberg.
Een grappig voorbeeld van landart: met dennenappels, en wel zo toepasselijk. Ik heb hem trouwens niet gemaakt, we kwamen hem tegen midden op het pad.
Op de Holterberg.

Ik heb de meeste foto’s met mijn eigen fototoestel moeten maken, omdat mijn vader de oplader van zijn camera was vergeten en er in zijn accu nog maar 5% zat, maar ik heb toch nog wel leuke foto’s kunnen maken.

Op de eerste dag toen we aankwamen, de 20e, gingen we nog even naar de Holterberg om daar foto’s te maken. Er waren niet heel veel bijzondere paddenstoelen, maar vliegenzwammen, honingzwammen, kleverige koraalzwammetjes, helmmycena’s en cantharellen (die waren er niet veel) zijn ook leuk om te fotograferen. Dat hebben we dan ook gedaan.

Het is een erg standaard paddenstoelenfoto. Maar heel veel mooier dan dit zie je de vliegenzwam niet vaak.
Het is een erg standaard paddenstoelenfoto. Maar heel veel mooier dan dit zie je de vliegenzwam niet vaak.
De schimmel doet het goed op de helmmycena
De schimmel doet het goed op de helmmycena
Een cantharel. De foto is scherp op de mier op de steel.
Een cantharel. De foto is scherp op de mier op de steel.
Kleverige koraalzwam
Kleverige koraalzwam

De dag daarna gingen we een lange wandeling maken, van NS-station Holten naar NS-station Nijverdal, over de Holterberg. In het begin waren er wel veel paddenstoelen, maar toen we op de hei waren was er bijna niks meer. Wel waren er vogels, in het bos kuifmeesjes, kruisbekken en dat soort grut, en op de hei koperwieken, vooral kramsvogels, grote lijsters, en we dachten even een beflijster te horen, maar daar zijn we niet helemaal zeker van. We hoorden zelfs nog even een veldleeuwerik zingen. Aan paddenstoelen was er heel veel. Naast duizenden draadknotszwammen zagen we een rupsendoder, een sombere fluweelboleet, een blozende fluweelboleet, een heksenboleet, koeienboleten, kastanjeboleten, mycena’s, russula’s, melkzwammen etc. Ook zagen we nog 6 grote sponszwammen, allemaal in hetzelfde stukje bos.

De grond stond helemaal vol met draadknotszwammen
De grond stond helemaal vol met draadknotszwammen
Een rupsendoder
Een rupsendoder
Sombere fluweelboleet
Sombere fluweelboleet
Nog een keer, nu van onderen
Nog een keer, nu van onderen
Helmmycena's op een slagboom bij een ingang van het bos
Helmmycena’s op een slagboom bij een ingang van het bos

De 22e gingen we niet weg. Het was geen mooi weer, en er moesten nog klusjes rond het huisje gebeuren. Wel heb ik daar de laatste 3% van de camera van mijn vader leeggefotografeerd, aan de paddenstoelen in de tuin, een flink stuk bos. We dachten daar nog een zeer zeldzame (rode lijst-0) soort te vinden, maar een beheerder van waarneming.nl hielp ons vanochtend van de droom af. We dachten dat het de zeer zeldzame anijskoraalzwam was, maar de beheerder kon ons vertellen dat het een sparrenveertje was, een soort die niet in onze paddenstoelengids staat. Die is overigens niet heel zeldzaam, maar ook niet heel algemeen. Ook stonden er witte kluifzwammen, nevelzwammen, oorzwammetjes, glimmerinktzwammen en nog een leuke soort: de grote aardster. Hij staat er elk jaar, op dezelfde plek, langs het weggetje.

We dachten eerst dat het de zeer zeldzame anijskoraalzwam was, maar een beheerder van waarneming.nl hielp ons uit de droom: een sparrenveertje.
We dachten eerst dat het de zeer zeldzame anijskoraalzwam was, maar een beheerder van waarneming.nl hielp ons uit de droom: een sparrenveertje.
De grote aardster. Achter de voorste staat er nog een, maar die is niet scherp.
De grote aardster. Achter de voorste staat er nog een, maar die is niet scherp.
Witte kluifzwam
Witte kluifzwam
Oorzwammetje
Oorzwammetje
Nog een keer het sparrenveertje
Nog een keer het sparrenveertje

Op de laatste dag, de 23e, hadden we alleen ’s ochtends. Maar dat was genoeg om nog even op het Elsenerveld, een natuurgebied heel dichtbij het huisje, rond te kijken. Toen we nog maar net in het gebied waren, en nog even verder wilden fietsen, ontdekte mijn vader een bultje langs het fietspad, met maar liefst 41 gekraagde aardsterren erop! Daar heb ik foto’s gemaakt, en een filmpje, van eikels die op de aardsterren vielen. Kijk voor dit grappige filmpje op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=l6lAz1-BlZg. Het was echt bizar: langs een fietspad waren verschillende groepjes aardsterren, maar steeds heel plaatselijk. Maar met alle groepjes en groepen bijelkaar opgeteld hebben we toch maar mooi even 123 (niet 1-2-3, maar honderddrieëntwintig ;-)) gekraagde aardsterren gezien! Ook stonden er narcisridderzwammen, heel veel cantharellen, en gladstelige schotelkluifjeszwammen, een oorlepelzwammetje en pijpknotszwammen.

Gekraagde aardster, recht van boven, wat bij de meeste paddenstoelen niet mooi is, maar bij deze wel grappig.
Gekraagde aardster, recht van boven, wat bij de meeste paddenstoelen niet mooi is, maar bij deze wel grappig.
Meer van opzij
Meer van opzij
Cantharel
Cantharel
Er stonden heel erg veel draadknotszwammen, maar dit is een pijpknotszwam. Die stond er ook.
Er stonden heel erg veel draadknotszwammen, maar dit is een pijpknotszwam. Die stond er ook.
Dit is 'em ook
Dit is ‘em ook
Ook een leuke soort, die mijn vader nog nooit eerder gezien had: de gladstelige schotelkluifzwam
Ook een leuke soort, die mijn vader nog nooit eerder gezien had: de gladstelige schotelkluifzwam
Gekraagde aardster
Gekraagde aardster
Nog een keer op deze manier gefotografeerd, maar nu bij een ander exemplaar
Nog een keer op deze manier gefotografeerd, maar nu bij een ander exemplaar
Een groepje narcisridderzwammen
Een groepje narcisridderzwammen
Nog een lange naam: de graskleefsteelmycena
Nog een lange naam: de graskleefsteelmycena
En nog een keer de gekraagde aardster, nu met een plasje water in de kraag
En nog een keer de gekraagde aardster, nu met een plasje water in de kraag

De narcisridderzwam stinkt heel erg naar carbol. Echt geen fijne geur, dus geen narcisridderzwam onder je kussen leggen!! Soms ruikt de cantharel naar abrikoos, en de anijskoraalzwam, en dus ook het sparrenveertje, ruikt naar anijs. Vandaar ook de titel van dit bericht.

Een leuke vakantie, met natuurlijk weer veel foto’s.

Filmpje van de gekraagde aardsterren: https://www.youtube.com/watch?v=l6lAz1-BlZg. Problemen met klikken? Kopieër de link dan.

5 Reacties op “Anijs, carbol en abrikoosjes”

  1. Wauw wat een leerzame blog zeg. Wat weet je veel namen bij de paddenstoelen. Als ik door het bos loop, zakt de moed me meestal in mijn schoenen. Ik kom er heel vaak ook met een boek niet uit. Het makkelijkst zijn eigenlijk de paddenstoelen zonder hoedjes 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: