Bijzondere paddenstoelen scoren

Je zou denken: wat moet Jan-Freerk nou doen in de herfst, met 7°C, en er geen vlinders en reptielen actief zijn? Nou: paddenstoelen fotograferen! In deze tijd, vooral als het nog iets natter is dan nu, springen de paddenstoelen als het ware de grond uit. Het is een soort race tegen de kou die er ook aan komt.

De goudhoed, de paddenstoel waar deze middag om begonnen was.....
De goudhoed, de paddenstoel waar deze middag om begonnen was…..

Vandaag ging ik kijken wat er allemaal omhoog gekomen was, met mijn vader en moeder, bij Hoekelum (Ede) en de Oostereng (bij Bennekom). Mijn ouders hadden ergens bij Hoekelum vorige week al goudhoeden gevonden, en waar precies zeg ik niet i.v.m. de zeldzaamheid én eetbaarheid van deze soort…..

Meer goudhoeden
Meer goudhoeden
Dit waren de twee meest trieste exemplaren
Dit waren de twee meest trieste exemplaren
Oudjes
Oudjes
Een groepje oudjes op de achtergrond van een enkel oudje
Een groepje oudjes op de achtergrond van een enkel oudje
Jonkie bij een omgevallen exemplaar
Jonkie bij een omgevallen exemplaar
Een grote
Een grote
De groep goudhoeden
De groep goudhoeden

Vandaag gingen we daar weer kijken, en we vonden maar liefst 45 exemplaren, inclusief zeer trieste (half) opgegeten exemplaren. Even waren we bang dat ze weg waren, omdat we in de buurt al veel wroetsporen van wilde zwijnen zagen, maar gelukkig stonden ze er nog. Er stonden ook nog paarssteel schijnridderzwammen, en twee witte kluifjeszwammen. Op de bomen waren veel porseleinzwammen en honingzwammen, en op de stronkjes zwavelkopjes. Iets anders dan paddenstoelen hebben we niet gezien vandaag.

Roodbruine slanke amaniet
Roodbruine slanke amaniet
Oude fluweelboleet
Oude fluweelboleet
Porseleinzwammen
Porseleinzwammen
Nog meer porseleinzwammen
Nog meer porseleinzwammen
En nog meer
En nog meer
Dit was ver uit het meest trieste exemplaar
Dit was ver uit het meest trieste exemplaar
Witte kluifjeszwam
Witte kluifjeszwam
Narcisamaniet in een donker hoekje
Narcisamaniet in een donker hoekje
Duivelsbroodrussula
Duivelsbroodrussula
Nog een keer
Nog een keer
Kastanjeboleet
Kastanjeboleet
Een bijzonder klein exemplaar van de grote sponszwam
Een bijzonder klein exemplaar van de grote sponszwam
Zwavelkopjes
Zwavelkopjes
Narcisamaniet
Narcisamaniet
Blauwe kaaszwam
Blauwe kaaszwam

Op weg naar de Oostereng kwamen we langs een grote tuin met een hek, en achter en onder dat hek stonden een stuk of wat narcisamanieten. Ook een hele leuke soort, maar door het hek erg lastig te fotograferen. Later, op de Oostereng vonden we er ook nog een paar. Samen met een paar kastanjeboleten en een stuk of 15 duivelsbroodrussula’s! Ook een hele leuke soort.

De duivelsbroodrussula is een knalpaarse paddenstoel, behalve dan de onderkant van de hoed, en de ring. Verder is hij prachtig paars en vrij groot.

Ook vonden we op die plek nog twee grote sponszwammen, maar de een was te oud en te klein, en de andere alleen te klein om op te eten. Helaas….. Het “grote” heeft dus met de soortnaam te maken, en niks met de grootte van deze twee exemplaren. Met een blauwe kaaszwam en een gewone heksenboleet sloten we deze middag af.

2 Reacties op “Bijzondere paddenstoelen scoren”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: