Afgelopen zaterdag ben ik op doorreis naar Groningen, om de verjaardag van mijn oma te vieren, een paar uur in Ravenswoud blijven hangen. Daar woont een meisje die ik op zomerkamp op Terschelling heb leren kennen: Sarah. Ze woont tegen het Fochteloërveen aan, en haar ouders hebben hun 10 ha grote achtertuin omgetoverd tot een geweldig privénatuurgebiedje (het zou me trouwens niks verbazen als ze zelf ook heeft meegeholpen…..). Omdat ik erg benieuwd was naar het stukje natuur, vooral doordat ik verhalen heb gehoord over boomkikkers en ringslangen, en natuurlijk omdat het gewoon gezellig is, ben ik daar met mijn vader langs gegaan.
Eerder die ochtend had Sarah al een boomkikker voor mij gevangen, zodat we er in elk geval één zouden zien.

Achteraf bleek dat niet nodig. We waren nog maar net begonnen, toen we bij een groot ven al een kleine watersalamander zagen, en een dode kamsalamander, waarschijnlijk gestorven aan een één of ander virus… Vrij snel daarna ontdekte de vader van Sarah een ringslang, die over het ven onze kant op kwam zwemmen. Sarah vond het nodig om hem te vangen, maar voor die tijd heb ik snel wat foto’s gemaakt. Ik schatte terwijl hij zo zwom dat hij ongeveer 40 á 50 cm zou zijn, maar ik had het goed mis! Toen Sarah hem in de hand had, kon ik goed zien dat het een beest was, van maximaal 20 cm.




Daarna lieten we de boomkikker vrij, maar eerst wou ik hem nog op de hand hebben. Het voelt echt gek, die zuignapjes onder de tenen! Toen lieten we hem vrij, en heb ik een leuke foto kunnen maken. Daarna bleek dat het niet nodig was om hem eerder die dag te vangen. Ik ontdekte de eerste boomkikker in het braamstruweel, maar uiteindelijk hebben we er 16 gezien! Natuurlijk heb ik heel veel foto’s gemaakt, en ik was best een tijdje bezig om alles uit te zoeken. De boomkikkers zaten vooral in de braamstruwelen, maar af en toe sprong er ook gewoon eentje door het gras. Tussendoor ving Sarah weer een ringslang, en deze keer heb ik hem ook vastgehouden. Mijn vader ging proberen mij en de ringslang op de foto te zetten terwijl de slang zijn tong uitstak, en dat is één keer best goed gelukt.













Daarna kreeg ik een rondleiding door het huis dat erg bijzonder in elkaar zit. De keuken en woonkamer zaten een halve verdieping boven de grond, en de slaapkamers een halve verdieping onder de grond. Vanaf de achterkant kan je ook gewoon het dak oplopen. Na het eten ging ik met Sarah nog een keer naar de braamstruwelen, en één van de boomkikkers zat nog steeds op dezelfde plek, wat we een goeie reden vonden om hem Bart te noemen. Bart Boom om precies te zijn.
Ook heb ik nog mooie foto’s gemaakt van juffertjes. Aangezien ik erg weinig verstand heb van libellen en juffertjes, ben ik erg benieuwd wat ik eigenlijk gefotografeerd heb. Dus als iemand een idee heeft, zet dat dan bij de reacties van dit bericht!
Verder wil ik Sarah en familie heel erg bedanken voor deze rondleiding, door een ontzettend gave achtertuin!!!!!!
Als je dus weet welke soorten juffertjes ik op de foto heb gezet, reageer dan even op dit bericht!! Ik wil het graag weten ;-)!
Groetjes Jan-Freerk
LikeGeliked door 1 persoon
Gewone panserjuffer lijkt mij
LikeLike
Toppie!
LikeLike
Ik heb het erbij gezet. Weet je die andere moeilijke beesten ook?
LikeLike
Wat een ontzettend leuke blog! (ik kreeg de tip om je blog te lezen van Sabine). Je maakt ook mooie foto’s, welk fototoestel gebruik je?
Ik denk dat de juffers allemaal gewone pantserjuffers zijn. De eerste foto zeker, op de tweede foto van de parende juffers is het niet goed te zien door tegenlicht (wel een artistieke foto) en op de derde foto is waarschijnlijk ook een gewone pantserjuffer te zien hoewel zij haar vleugels niet wijd houdt en dat doen pantserjuffers meestal. Ik ga je blog voortaan regelmatig lezen!
LikeLike
Mooi! Dankjewel!!! Ik gebruik een Sony A350 met een 300 mm lens.
LikeLike