Het mooie van de kleine heivlinder

Het mooiste van de kleine heivlinder – of laten we zeggen – het minst lelijke van de heivlinder is het oogje op de bovenvleugel dat hij niet vaak laat zien….

Vandaag gingen we naar het Kootwijkerzand, op zoek naar de zeer zeldzame kleine heivlinder en de – iets minder bijzondere maar toch vrij zeldzame kommavlinder. ’s Ochtends gingen we met de auto op weg, een half uurtje vanaf Wageningen. Op het Kootwijkerzand is eigenlijk bijna niks aan bijzondere dingen, behalve dat aan de andere kant van het gebied dan waar wij waren ook wel veel reptielen zitten, en natuurlijk de kleine heivlinder, de gewone heivlinder en de kommavlinder.

Direct toen we uit de auto gestapt waren zag ik al een gewone heivlinder. We moesten eerst nog een stukje door wat meer bos lopen, maar ook hier vlogen al heivlinders rond. Nog geen kleine, maar die kwam niet veel later op het stuifzand.

Heivlinder op hei. Hoe toepasselijk!
Heivlinder op hei. Hoe toepasselijk!

Ik zag een vlinder vliegen, die wel wat had van een gewone heivlinder, maar veel donkerder was. Toen hij ging zitten wist ik het zeker: de kleine heivlinder!

De eerste kleine heivlinder, zoals je hem meestal ziet áls je hem al ziet
De eerste kleine heivlinder, zoals je hem meestal ziet áls je hem al ziet

Het Kootwijkerzand is het enige gebied in Nederland waar de kleine heivlinder voorkomt. Naast dat hij zeldzaam is, lijkt hij op het eerste gezicht vrij lelijk. Maar als je hem beter bekijkt, kan je toch wel wat fijne tekening ontdekken op de bijna egale ondervleugels. En als je geluk hebt zie je ook nog de bovenvleugel, en daar zitten ook wat meer stipjes en oogjes op. De bovenkant van de vleugels laat hij nooit zien, dus daar kan ik ook moeilijk meer over vertellen.

Een paar meter verder waren ook wat bloeiende heidestruikjes, en daar ontdekte ik mijn eerste kommavlinder van mijn leven, en ook meteen een showexemplaar, dat zich uitgebreid liet fotograferen.

Kommavlinder met vleugels dicht
Kommavlinder met vleugels dicht

Nu vonden we het nog bijzonder, maar 100 meter vlogen er zeker 10 rond. Soms met z’n tweeën, soms alleen, soms onrustig heen en weer vliegen zoals dikkopjes dat graag doen, en soms rustig nectardrinkend op een heidetakje. Zittend met de vleugels open, maar ook dicht; kortom, de kommavlinders lieten zich op alle mogelijke manieren zien, behalve dan parend. Ook vlogen er heivlinders rond, en heel af en toe een kleine heivlinder, tijdens ons wandelingetje. Geen reptielen, wel een overvliegende raaf, een kruisbek en 3 boomleeuweriken. Voor vlinders is het Kootwijkerzand een bijzonder saai gebied, behalve voor de kleine heivlinder en de kommavlinder.

Kommavlinder met de vleugels open. Nu zie je dat hij van de bovenkant best veel op een groot dikkopje lijkt.
Kommavlinder met de vleugels open. Nu zie je dat hij van de bovenkant best veel op een groot dikkopje lijkt.
Kommavlinder met vleugels dicht, en ik heb een rood rondje om de "komma" gemaakt
Kommavlinder met vleugels dicht, en ik heb een rood rondje om de “komma” gemaakt. Als je alleen de foto als foto bekijkt met je het rondje even wegdenken, en dan is het een heel mooie foto 😉
De kleine heivlinder zoals je hem níet vaak ziet, met het oogje zichtbaar
De kleine heivlinder zoals je hem níet vaak ziet, met het oogje zichtbaar
Nogmaals
Nogmaals

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: