Zeldzame plant gespot: klimopbremraap

Dit jaar wilde ik wel weer eens gaan kijken of de klimopbremraap er weer stond, op de plek waar ik hem 3 jaar voor het eerst zag, namelijk in de Tarthorst in Wageningen. Op 30 juni 2012 ging ik met vader en zus door de Wageningse stadsjungle rondstruinen

(https://kloenstebuiten.wordpress.com/2012/07/10/struinen-in-de-stadsjungle/, weblog van mijn vader). Als je op de link klikt, kom je op de weblog van mijn vader, daar kan je het uitgebreide verhaal lezen, zonder dat ik er moeite voor doe om alles te typen.

De klimopbremraap: in trotse bloei in de stadsjungle
De klimopbremraap: in trotse bloei in de stadsjungle

Op die dag zag ik voor het eerst klimopbremraap, een zeer zeldzame plant, die, zoals de naam al zegt, alleen voorkomt op plekken met heel veel klimop. Maar zelfs op die plekken, staat er lang niet overal klimopbremraap.

Op 15 juli 2013 ging ik er nog een keer kijken, en toen stonden er maar liefst 14, 10 planten meer dan een jaar eerder. Het jaar daarna was de hele grond overhoop gehaald, en had zelfs iemand (tevergeefs) geprobeerd aardappels te telen….. Er stonden er wel een paar.

Dit jaar, oftewel gisteren, ging ik weer kijken met mijn moeder. Mijn vader had nog gezegd dat ze er waarschijnlijk niet zouden staan, omdat er bijna geen klimop meer was. Dat was ook waar. Helaas. Maar…. toen ik daar in de stadsjungle stond, keek ik goed. Weinig klimop. Veel in de grond gerommeld. Kleine kans dat ze er zouden staan dus. Maar, ze stonden er! En hoe: toen ik goed keek, zag ik er één staan, tussen alle begroeiing. Een stukje verderop stonden er nog een paar, en uiteindelijk kwam ik op 26 klimopbremrapen!!!! Dit was ook weer 12 meer dan 2 jaar terug, hoewel niemand van het gezin had verwacht dat we er ook maar eentje zouden vinden. Dus toch. Het was rond 20:30 uur ’s avonds, dus er was nog maar vrij weinig licht. Lastig voor de foto’s dus. Daarom ben ik vanochtend nog even terug gegaan om betere foto’s te maken. Het was rond 10:30 uur al 28°C, dus ik ging maar gauw, omdat er voor vandaag extreme temperaturen werden voorspelt. Toen ik aankwam, stond er een hele mooie, prachtig voor de foto. Een stadsreus, een reusachtige zweefvlieg, zat op een blad, toen hij verstoort door mij opvloog. Een kleinere zweefvlieg vloog rond de bloeiende klimopbremraap, en die zal je op de foto’s ook meerdere malen zien, op en rond de klimopbremraap.

Daarna ging ik weer naar huis om de foto’s op de computer te zetten en een stukje voor mijn weblog te schrijven. Mooi plantje!

De bloei van dichtbij
De bloei van dichtbij

 

De klimopbremraap met rechtsmidden op de plant een zweefvlieg
De klimopbremraap met rechtsmidden op de plant een zweefvlieg

 

Idem dito
Idem dito
Links de zwevende zweefvlieg
Links de zwevende zweefvlieg
Voor de laatste keer: de klimopbremraap
Voor de laatste keer: de klimopbremraap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: