Prachtige dag, einde meivakantie (deel 1)

Het is natuurlijk al even geleden, maar op 14 mei 2015 hadden we ook nog een heerlijke dag in Twente. Ik was er nog niet eerder aan toe gekomen om er over te schrijven. De 4e en laatste dag, op Hemelvaart, gingen we vroeg opstaan. Om 6 uur ’s ochtends vertrokken we uit ons huisje om een wandeling te maken in het Buurserzand. Het was wel bewolkt, maar het werd steeds beter weer.

Heermoes met dauwdruppels
Heermoes met dauwdruppels

Zonder iets bijzonders te zien kwamen we aan bij een uitkijkpunt. Daar vlakbij was een plas, met wat meerkoeten, grauwe ganzen en kuifeenden. Voor de plas liepen een paar kieviten en achter ons zong een merel. Ook vloog er nog een keer een watersnip over. Verder was er niks, tot dat we verder wilden gaan. Ik hoorde iets wat op het geluid van een merel leek, maar net iets anders en korter: een wielewaal dus. Ook deze was niet alleen. Toen we op speurtocht gingen om te kijken of we hem konden vinden hoefden we niet heel lang te zoeken. Daar hoorden we het geluid weer! En ook zagen we nu twee vogels vliegen. Een paartje wielewalen. Ze bleven rond het wandelpad, dus regelmatig hoorden we het melodieuze geluid, en nu kwam er nog een wielewaal bij, dus nu waren er 2 mannetjes en 1 vrouwtje. Door de vele takken lukte het niet om de wielewalen op de foto te krijgen.

Aan het eind van het eikenbos was er weer een stukje open veld. Een stuk of wat hazen renden er in rond. Ook vloog er niet heel hoog nog een roofvogel over. Dit bleek een rode wouw te zijn, typisch met de lange gevorkte staart en de knik in de vleugels. We kwamen in een volgende stuk eikenbos, en ook hier hoorden we weer wielewalen. Onmiddellijk kwamen ze tevoorschijn, maar deze hadden haast. 4 wielewalen vlogen meteen door naar Verweggistan. Ook hoorden we achter ons hoorde ik nog steeds een wielewaal, dus waren dit 4 andere vogels. We hadden er nu 7 gezien. Verderop was er nog een stuk met bijzondere planten. Naast de vele jeneverbessen en heidestruikjes, was er erg veel kleine zonnedauw. Ook was er geelgroene zegge en moeraswolfsklauw. Daar vlakbij zat er ook een kleine nachtpauwoog, een prachtige grote nachtvlinder in een heidetakje. Een stuk verder kwam ik er achter dat de geheugenkaart van het fototoestel vol zat, en we hadden geen reserve bij ons:-(….. Ik kon dus geen foto’s meer maken, maar ik kon nog wel kijken. Toen we heel dichtbij ons huisje waren hoorden we weer wielewalen, en die bleken vlak boven ons huisje te zitten! Ze vlogen bijna recht over ons heen en gingen daar in een groepje eiken zitten ruziën. Dit waren ook weer 4 vogels, 2 mannetjes en 2 vrouwtjes. Tot onze grote verbazing hoorden we ook nog een geluid dat op de sprinkhaanzanger leek, maar toch net iets anders was. Het was een nachtzwaluw! Wat deed deze gek! Nachtzwaluwen zijn nachtactief. Ze roepen pas in juni/juli en doen dat alleen ’s avonds laat. Deze was echt goed in de war! Het was ongeveer 11 uur ’s ochtends, en half mei. Deze was echt gek!

De rode wouw
De rode wouw

 

De kleine nachtpauwoog
De kleine nachtpauwoog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: