3e dag van de vakantie; fietstocht Haaksbergerveen, woensdag

Op woensdag 13 mei gingen we fietsen. We vertrokken vanuit het huisje aan het Buurserzand richting het dorp Buurse om brood te kopen. Nadat we genoeg te eten hadden ingekocht fietsten we verder. We gingen naar het Haaksbergerveen. Langs het fietspad waren veel kleine vuurvlinders, en het hele gebied zag helemaal wit van het veenpluis en eenarig wollegras. Het eenarig wollegras is een best zeldzame soort, en onderscheid zich van het veenpluis doordat veenpluis meerdere pluizebolletjes op één stokje heeft, aan eenarig wollegras maar één. Vandaar ook de naam. Ik heb deze dag helemáál geen foto’s gemaakt. Tijdens de fietstocht was de telelens van mijn vader te lomp, en ik zag geen hele mooie macro-objecten, al bedacht ik me later dat ik van het eenarig wollegras natuurlijk wel een foto had kunnen maken…. Niet gedaan dus :-(. We fietsten verder, aan prompt kwamen we in het “dichte eikenbos”, en hoorden we een wielewaal. Het lukte dus, van dat bekende kinderliedje:

1e couplet:

Kom mee naar buiten allemaal,dan zoeken wij de wielewaal.

En horen wij die muzikant, dan is zomer weer in ’t land!

Refrein:

Dudeldjo klinkt zijn lied, dudeljo klinkt zijn lied,Dudeldjo en anders niet!

2e couplet:

Hij woont in ’t dichte eikenbos, gekleed in gouden vederdos.

Daar jodelt hij op zijn schalmei, tovert onze harten blij!

Refrein…..

Bijna alles van dit liedje klopte in dit geval. Vier wielewalen bij elkaar toverden onze harten blij, een gouden vederdos heeft het mannetje ook, de zomer is weer in ’t land, we gingen naar buiten en we hoorden die muzikant! Een groot deel was nog waar ook! Ik heb geen foto’s kunnen maken, want er waren te veel takken en ze bleven nooit langer dan 5 seconden op dezelfde plek zitten. Wel heb ik kunnen zien dat er 2 mannetjes en 1 vrouwtje bij was. Bij nummer 4 heb ik dat niet goed kunnen zien, maar dat zou heel goed een vrouwtje kunnen zijn geweest. Naast het bos bij een vennetje waren ook weer heel veel azuurwaterjuffers, vuurjuffers, viervlekken en noordse witsnuitlibellen. Ook waren er weer 3 bonte dikkopjes.

We gingen weer verder en hoorden mijn 2e en 3e spotvogel van het jaar. Een wintertaling-man liet zich van heel dichtbij horen. Ook waren er jonge nijl- en grauwe gansjes. Via Haaksbergen om boodschappen en een ander gebied waar zo goed als niks te zien was fietsten we weer terug naar huis. Ik heb deze dag dus geen foto’s gemaakt. Het geluid dat ik heb opgenomen van de wielewaal kan ik niet op mijn weblog kunnen zetten, maar wel op http://waarneming.nl/waarneming/view/102306698. Klik de link aan en je komt regelrecht bij mijn waarneming op waarneming.nl van de wielewaal met geluid.

3 Reacties op “3e dag van de vakantie; fietstocht Haaksbergerveen, woensdag”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: