Superreptielendag

Gisteren moesten we weer hekken controleren, op de Doorwerthse heide. Het beloofde een prachtige dag te worden. Het was dan wel bewolkt, maar zeker niet koud en niet winderig. We vertrokken op de fiets richting Heelsum. Mijn zus, Elske, woont tegenwoordig in Heelsum, en de Doorwerthse heide is zo ongeveer haar achtertuin. Niet letterlijk natuurlijk, vanaf haar huis is het nog ongeveer 600 meter over een klein weggetje. Mijn vader en ik gingen een wedstrijdje doen wie de meeste reptielen kon vinden. Een hagedis was 1 punt, een slang 2 punten, als je op een reptiel ging staan kreeg je 3 strafpunten, als het beest daarna dood was kreeg je 5 strafpunten. Degene die als allereerste een slang of hagedis vond, kreeg 5 punten extra. Als je iets anders heel bijzonders vond, een leuke vlinder of vogel ofzo, kreeg je in overleg een bepaald aantal punten extra. De verliezer moet appelflappen bakken.

We zetten onze fietsen neer, en ik deed het hekje open. Ik zou de punten bijhouden, en mijn vader de hekken controleren, dus we hadden allebei een handicap. We stapten het gebied in. Ik zette drie stappen (echt waar, ik heb geteld!) en er schoot een hazelworm vlak voor mijn voeten weg. Drie stappen gezet en het eerste reptiel! Ik kreeg 6 punten, 1 punt voor de hagedis, en 5 bonuspunten voor het eerste reptiel van de dag. Het begon dus goed. Allebei konden we veel hagedissen vinden, en na 200 meter lopen schoot er alweer een hazelworm voor mijn voeten weg. Het was een mannetje, en hij bleef met zijn staart nét buiten het holletje liggen. Vlak daarnaast kroop er uit een ander holletje, een vrouwtje hazelworm naar buiten.

De hazelworm, het vrouwtje
De hazelworm, het vrouwtje
En dit is ook het vrouwtje
En dit is ook het vrouwtje
Dezelfde hazelworm weer
Dezelfde hazelworm weer

Ze kroop rustig rond door het gras, en trok zich niks van mij aan, ook niet toen ik met mijn camera op 10 centimeter afstand kwam. We liepen verder om punten te verzamelen. Toen we om 12 uur een vroege lunch hielden, had mijn vader 6 punten, en ik 16. Het ging hard dus. Ik had al 11 hagedissen gevonden, waarvan 3 hazelwormen. Na een hapje gegeten te hebben zochten we dapper verder. Mijn vader moest af en toe een kapotte paal markeren, of een kram slaan, maar we vonden nog steeds allebei hagedissen. Bij speciaal gemaakte walletjes voor kleine dieren, waren ook weer veel hagedissen. Kortom, hagedissen waren er wel. Nu de slangen nog. Het wilde maar niet lukken. We hoorden nog wel in de verte een koekoek, en in het bos-stuk was ook nog een levendbarende hagedis. +1 punt voor mij. In het bos waren ook nog 2 reeën, die rustig bleven grazen. Ook liet de gekraagde roodstaart zich horen. Er waren ook veel jonge brede stekelvarens, zeker met tegenlicht erg fotogeniek. Veel vlinders waren er ook. Mijn vader heeft zelfs nog 6 punten verdient door mijn eerste kleine vuurvlinder van het jaar en mijn eerste distelvlinder van het jaar te vinden. Hagedissen waren er niet zo veel meer. Ik denk dat het te warm was. We hoorden een spotvogel. De uitbundig zang was bijna niet te missen. Terwijl ik de spotvogel nog stond in te voeren met mijn telefoon op waarneming.nl, keek mijn vader over mij heen de heide op. Hij verdiende daarmee 3 punten, want hij zag opeens een vos over de hei rennen. Ik heb hem, niet mooi en wel herkenbaar, op de foto kunnen zetten. Er waren nog een paar hagedisjes, en mijn vader had 21 punten verdiend, maar ik had gewonnen met 29 punten. Vandaag krijgen we dus appelflappen, gebakken door mijn vader.

Een mannetje zandhagedis, deze is zijn staart kwijtgeraakt
Een mannetje zandhagedis, deze is zijn staart kwijtgeraakt
Dit is hetzelfde mannetje zandhagedis, vanuit een heel ander standpunt
Dit is hetzelfde mannetje zandhagedis, vanuit een heel ander standpunt
Brede stekelvaren
Brede stekelvaren
Nog een brede stekelvaren, nu met tegenlicht
Nog een brede stekelvaren, nu met tegenlicht
De vos. Zeker geen mooie foto, maar wel duidelijk.
De vos. Zeker geen mooie foto, maar wel duidelijk.

Eén reactie op “Superreptielendag”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: