Feestje!!

Vorige week vrijdag had ik (alsnog) mijn verjaardagsfeestje. 16 december vorig jaar was ik jarig, en ik had nog een feestje tegoed. We gingen naar Sysselt, een stuk bos vlakbij Ede. Er zitten daar veel reeën en wilde zwijnen, en het leek me leuk om daar een feestje te geven.

Ik had 5 kinderen uitgenodigd, maar eentje had een ander feestje en de ander was ziek, dus kwamen er maar 3 kinderen. Plus ikzelf natuurlijk. In het bos konden we prima verstoppertje spelen en op een open plek gingen we voetballen. Mijn ouders hadden pizza en andere lekkere dingen gebakken, dus we hoefden geen honger te lijden.

Picknick in het bos
Picknick in het bos
Mees op weg naar ..... met Igor op z'n hielen
Mees op weg naar ….. met Igor op z’n hielen
Henk geeft een high-5 aan Gijs die net gescoord heeft
Henk geeft een high-5 aan Gijs die net gescoord heeft
Met z'n allen voetballen in het stuifzand ;-)
Met z’n allen voetballen in het stuifzand 😉

Na het eten gingen we lopen naar een boshut, een soort schuilhut ingebouwd in een heuvel (ik heb er geen foto’s van gemaakt). We waren nog maar net in de hut, toen er al een ree voorbij kwam. Een vrouwtje. We waren meteen vol vertrouwen.

Het wild. Dit is een reeën-vrouw, 15 meter voor de kijkhut
Het wild. Dit is een reeën-vrouw, 15 meter voor de kijkhut
Mevrouw gaat er vandoor. Een leuke actiefoto al zeg ik het zelf ;-)
Mevrouw gaat er vandoor. Een leuke actiefoto al zeg ik het zelf 😉

Na een tijdje gingen er zelfs een paar reeën blaffen (letterlijk een soort “blaf, blaf”). Toen mijn vader even de hut uitging om de reeën wat beter te kunnen horen en over een walletje heen keek, zag hij een reebok grazen. Dit was ook onder andere de artiest van het blafconcert. Later kwam er ook een vrouwtje bij. Helaas kon ik geen foto’s maken of filmen door de vele takken die er voor zaten.

In de hut keek je door een soort boomstammen tunnel naar buiten. Op de bodem van die tunnel zaten allemaal kuiltjes. Eén van de vrienden vroeg waar die kuiltjes voor waren. Ik dacht pootjes van een statief, mijn vader dacht dat het mierenleeuwen waren. Mijn vader had gelijk, bleek toen ik er eentje had uitgegraven en in mijn hand het zand er tussenuit gezeefd had. Een mierenleeuw! Ik groef er nog één uit, en daar zat óók een mierenleeuw in. Meer heb ik er niet uitgegraven. Ik geloofde het wel.

Toen kwamen eindelijk de wilde zwijnen, waar we (ik vooral) toch uiteindelijk voor gekomen zijn. Aan de andere kant van de open plek kwam een flinke groep everzwijnen tevoorschijn en gingen op de rand van het bos in de grond wroeten. Het waren 6 volwassen zeugen (vrouwtjes), 1 beer (mannetje) en één biggetje (jong zwijn of jong varken). Toen de hele groep naar achter liep, dacht ik al: oh nee hè, ze vertrekken weer. Maar nee, het liep nét even anders. De beer kwam naar voren, en kwam zich op 25 meter afstand van de hut even goed zien. Daarna ging de hele groep er wel vandoor.

Omdat ik zo van foto’s maken houd, heb ik eindeloos foto’s zitten maken. Achteraf had ik dat beter niet kunnen doen. Het was al aardig donker, dus ik had een hele lange sluitertijd. Daardoor waren bijna alle foto’s, ondanks mijn statief, bewogen. Ik had dus beter kunnen filmen.

Weer wat geleerd……

Eén van de mierenleeuwen zo ongeveer ín de kijkhut
Eén van de mierenleeuwen zo ongeveer ín de kijkhut
De wilde zwijnen. Moeilijk te fotograferen door dat het al aardig donker was (veel donkerder dan het lijkt op de foto)
De wilde zwijnen. Moeilijk te fotograferen door dat het al aardig donker was (veel donkerder dan het lijkt op de foto)
Hier zie je ook nog het randje van de kijkhut bovenaan de foto
Hier zie je ook nog het randje van de kijkhut bovenaan de foto
De beer geeft een show weg, terwijl de andere zwijnen staan toe te kijken vanuit de bosrand
De beer geeft een show weg, terwijl de andere zwijnen staan toe te kijken vanuit de bosrand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: